Čepurin: Narodno jedinstvo omogućava opstanak

Region

Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin izjavio je da je jedinstvo naroda omogućilo da Rusija preživi najteže periode u svojoj hiljadugodišnjoj istoriji, da se preporodi i onda kada su neprijatelji govorili da je za nju sve već propalo, a kao ptica Feniks preporodila se i u posljednjoj deceniji.

Povodom ruskog praznika – Dana narodnog jedinstva, Čepurin je rekao da je siguran da je smisao ovog praznika veoma blizak Srbima.

– Nije slučajno da za nacionalnu krilaticu Srbija ima riječi Svetog Save: “Samo sloga Srbina spašava”, dok druga strofa srpske himne sadrži stihove: “Nek na srpstva blista grani, bratske sloge zlatan plod” – rekao je Čepurin.

On je u autorskom tekstu, koji prenosi Sputnjik, ocijenio da su današnji odnosi između Rusije i Srbije na visokom nivou – sa jedne strane je dugovijekovna tradicija prijateljstva i bratstva, a sa druge veoma bliski interesi i ogromne mogućnosti u budućnosti.
– U Rusiji se cijeni doprinos jačanju naših veza koji daje srpska Vlada, istaknuti građani Srbije, ali i obični ljudi – rekao je on.

Čepurin je naglasio da predsjednik Rusije Vladimir Putin dodjeljuje danas srpskom glumcu Milošu Bikoviću Medalju Puškina – velikog pjesnika koga nazivaju “sunce ruske kulture”.

– Siguran sam da će ovo biti dostojno priznanje za zasluge talentovanog srpskog glumca. To će biti i jedan znak, ili, ako želite, signal ka jačanju rusko-srpskih kulturnih, humanitarnih veza. Medalju Puškina godišnje dobija oko 30-35 ljudi, ali samo pojedinci primaju ovo odlikovanje iz ruku predsjednika – rekao je Čepurin.

Istorija praznika Dan narodnog jedinstva dovodi se u vezu sa događajima na početku 17. vijeka, kada se ruski narod ujedinio i uspio da izdrži pritisak poljskih intervencionista.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *