Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu u Beogradu

Region

Spomenik patrijarhu srpskom Pavlu svečano je otkriven danas na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, čime je na simboličan način obeleženo devet godina od njegovog upokojenja.

Podizanje spomenika u Tašmajdanskom parku blagoslovio je patrijarh srpski Irinej, a otkriven je danas u podne.

Vajar Zoran Maleš, autor spomenika izlivenog u bronzi, visokog 1,8 metara, predstavio je patrijarha Pavla u sedećem položaju, blago pognute glave, tako da odiše skromnošću i duhovnošću.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su generalni sekretar predsednika Republike Nikola Selaković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski urbanista Milutin Folić.

Selaković je istakao da je patrijarh Pavle bio glas razuma u kobnom vremenu.

Vesić je naveo da je Pavle bio čovek koji se izdigao nad ulogom koju je imao, i pokazao drugima put koji treba da slede.

Spomenici patrijarhu srpskom Pavlu, otkako se upokojio 15. novembra 2009. godine, podignuti su u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju.

Patrijarh srpski Pavle preminuo je 15. novembra 2009. godine u 95. godini na Vojnomedicinskoj akademiji (VMA) u Beogradu, gde je na lečenju proveo poslednje dane, a prema sopstvenoj želji sahranjen je u manastiru Rakovica, gde njegov grob danas posećuje na hiljade pravoslavnih vernika.

Patrijarha Pavla, koji je bio omiljen među narodom zbog svoje skromnosti i istinoljubivosti, na poslednji počinak ispratilo je više od 600.000 ljudi.

mondo.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *