Protest vojnog i policijskog sindikata ispred Vlade Srbije

Region

Oko 1.000 pripadnika vojnog i policijskog sindikata okupilo se nešto pre podneva ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici u Beogradu gde organizuju protest, dok su se u isto vreme preko puta okupili predstavnici Saveza boračkih organizacija Srbije “Sabor” koji organizuju skup – “Za jedinstvo srpskog naroda u očuvanju bezbednosti Srbije”.

Njih je do 13 časova, kada su počeli da se razilaze, bilo oko sto.

Oba skupa obezbeđivao je veliki broj policajaca, a bilo je i puno redara sa markerima Vojnog sindikata. Oko 13 časova predstavnici “Sabora” su se razišli, dok su članovi vojnog i policijskog sindikata u isto vreme, uz kombi sa ozvučenjem, krenuli u šetnju ka Skupštini Srbije, uz pesmu “Marš na Drinu”.

Na skupu sindikata, a zatim i u šetnji, viore se srpske zastave i zastave sa sindikalnim obeležjima, dok na skupu ispred Ministarstva spoljnih poslova nije bilo vidno istaknutih zastava i obeležja.

S ozvučenja tog skupa, ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova, čula se pesma “Marš na Drinu”, kao i patrioske pesme posvećene Kosovu, dok je sa skupa policijskog i vojnog sinidata odzvanjala rok muzika i pesme “Buđav lebac”, “Mi smo uvek zajedno” i “Ustani, kreni sada”.

Oba skupa, međutim, zvanično su otpočela intoniranjem himne Srbije “Bože pravde”, u razmaku od nekoliko minuta.

Sa skupa sindikata poručili su da je to skup za one koji misle svojom glavom, dok su predstavnici boračkih udruženja poručili da se država brani, a ne ucenjuje.

Sindikati Vojvodine, penzionera, kao i predstavnici udruženja građana “Ne davimo Beograd” došli su da podrže protest policijskog i vojnog sindikata.

Vojni i policijski sindikat protestuje, kako su ranije saopštili, zbog lošeg socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti.

Vojni sindikat Srbije i Policijski sindikat Srbije organizuju četvrti protest sa kojeg će zatražiti poboljšanje socijalnog i materijalnog položaja pripadnika snaga bezbednosti i poštovanje Zakona o radu, dok su iz “Sabora” saopštili da njihov skup nije kontraminig.

Organizatori su na skup pozvali ne samo predstavnike sindikata snaga bezbednosti već i ostale sindikate, udruženja građana i pojedince koji žele da “podrže ideju Srbije kao pravne države”.

Predsednik Vojnog sindikata Srbije Novica Antić rekao je agenciji Beta da je svim članovima sindikata naloženo da na skup ne dolaze ni sa kakvim stranačkim obeležjima, jer je u pitanju građanski protest sa kojeg sindikati žele da poruče predstavnicima vlasti da ne mogu da budu iznad zakona.

On je rekao da je predviđeno da se posle obraćanja predstavnika sindikata formira kolona koja će se od zgrade vlade uputiti do Skupštine Srbije, gde će predsednici parlamenta Maji Gojković i predstavnicima poslaničkih klubova biti predato protestno pismo.

Skup će biti završen ispred zgrade Radio-televizije Srbije.

Savez boračkih organizacija Srbije “Sabor”, koji je najavio, u 11.55, skup ispred zgrade Ministarstva spoljnih poslova tvrdi da nije reč o kontramitingu skupu koji su samo pet minuta kasnije, na gotovo istoj lokaciji zakazali Policijski i Vojni sindikat Srbije.

Oni su sopštili da im je cilj da pozovu na jedinstvo građana, vlade, sindikata i bezbednosnih službi, u trenutku kada, kako kažu “u okruženju duvaju čudni vetrovi, buđenje fašizma i ustaštva i kada se pred Srbe na severu Kosova izlazi sa dugim cevima”.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *