Ana Brnabić mandatar za sastav Vlade Srbije

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas je saopštio da je mandatar za sastav nove srpske Vlade Ana Brnabić.

Ana Brnabić u vladu Srbije je ušla kao nestranačka ličnost. Obavljala je funkciju ministarke državne uprave i lokalne samouprave u vladi koju je vodio Aleksandar Vučić.

Brnabićeva će sada postati predsjednica Vlade Srbije. Rođena je 1975. godine u Beogradu.

Petu beogradsku gimnaziju završila je 1994. godine, a nakon srednje škole odlazi u Sjedinjene Američke Države, na Univerzitet u državi Mičigen. Tamo tokom 1998. godine završava studije poslovne administracije.

Nakon fakulteta odlazi u Englesku, gdje završava master studije i stiče MBA diplomu iz marketinga. Govori engleski i ruski jezik.

Tokom studija u Londonu radila je za „Srpski informacioni centar“ na poziciji administratora i osobe zadužene za odnose sa javnošću. U samom centru je glavni zadatak bio da održava kontakt i interakciju između reformističko nastrojenih stranaka u Srbiji sa civilnim medijima u Velikoj Britaniji.

Nakon master studija 2002. godine se vraća u Srbiju i počinje da radi kao službenik za odnose sa javnošću na programima za agrarni razvoj Srbije, koje je tada finansirala EU.

Tu se zadržala samo dva mjeseca, nakon čega prelazi u USAID gdje radi na raznim projektima ove organizacije u Srbiji.

2011. prelazi u američku kompaniju za razvoj vjetroelektrana „Continental Wind Serbia“. 2013. postaje direktor iste kompanije. Za cijelo vreme radnog staža radi na obavještavanju javnog mnjenja o prednostima i važnosti obnovoljivih izvora energije.

Članica je glavnog odbora PEKSIM organizacije koja omogućava stipendije za magistarske studije na Univerzitetu Kembridž.

Predsjednik je upravnog odbora Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj – NALED.

Ana Brnabić je prva javno deklarisana gej osoba u vladi Srbije.

rtvbn.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *