Ivan Bušković: Nikada ne bih digao ruku na ženu!

Region

Nakon ranjavanja novinarke podgoričkih “Vijesti” Olivere Lakić 8. maja ove godine, otvara se pitanje da li su novinari u Crnoj Gori ugrožena vrsta. Mogi smatraju da i prvi napad na ovu novinarku 2012. godine, a i kasnije prijetnje, dolaze iz krugova bliskih vlastima. Sumnja u spremnost crnogorskog pravosuđa da ove napade rasvijetli do kraja, sve je veća.

I pet godina nakon prvog napada na novinarku „Vijesti“ Oliveru Lakić, Ivan Bušković iz Podgorice negira krivicu, iako je za to djelo pravosnažno osuđen na kaznu od devet mjeseci zatvora. Redakcija našeg portala obratila se mnogim crnogorskim kolegama. Redom su svi izrazili svoju sumnju u taj događaj i Buškovićevu odgovornost. Štaviše, mnogi su rekli da smatraju da je Ivan Bušković nevin osuđen, jer se za napad na Oliveru Lakić morala naći žrtva. Niko od crnogorskih novinara nije želio da to javno potvrdi.

-Mi znamo da je Ivan Bušković nevin, ali da o tome pišemo, ne ide. U Crnoj Gori ne postoji nezavisno i slobodno novinarstvo. Ako se stavimo na stranu nevinog momka, automatski smo stali protiv svoje koleginice, i još gore, protiv tužilaštava u Crnoj Gori i protiv Agencije za nacionalnu bezbjednost, čije ćemo žrtve postati. Zato o tom slučaju svi ćute, kazali su za naš portal crnogorske kolege koji su, razumljivo, željeli da ostanu anonimni.

S obzirom da priča Ivana Buškovića, kao druga strana istine o događaju od 7. marta 2012. godine, kada je novinarka podgoričkih vijesti Olivera Lakić napadnuta ispred svog stana na Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog i zadobila više udaraca u glavu, nije mogla da “prođe” u crnogorskim medijima, obratio se našoj redakciji

-Vjerujte, da je u pitanju muško, prećutao bih tu bruku i živ se ne bih čuo. Ja sam kroz svoju mladost imao momenata sukoba, svađa, tuča i kako to u našem mentalitetu ide, ali da na žensko podignem ruku – nikad. Zbog nekih tuča, tih dana kad je Olivera prvi put napadnuta, uhvatili su mene, jer, neko je morao za to da odgovara. Ja sam im bio podoban, jer sam bio u sukobu sa zakonom. Dva puta, Olivera me nije prepoznala, treći put jeste. Gledam je u oči, pojma nemam ko je i ona kaže: „Da, on me je napao“. Mi smo mala zemlja, nas je 600.000 stanovnika, nema mjesta lažima. Zanijemio sam na njene neistine. Ja nisam bio sjajan momak, hirovit sam i plahovit, ali daleko od toga da bih svoju čast i porodicu obrukao udarajući na jednu ženu – kaže Bušković.

Zainteresovani za slučaj prvog, a i posljednjeg napada na novinarku u Crnoj Gori, stigli smo i do advokata Mirka Bogićevića, koji je u prvom slučaju branio Buškovića.

– Imamo pravosnažnu sudsku presudu i ja sam dužan da je poštujem. Ipak, moje uvjerenje je, da Buškvić nije lice koje je napalo Lakićevu. Vi novinari to možete interpretirati na različite načne, ali meni moja profesija ne dozovaljava da se drugačije izrazim, kategoričan je Bogićević.

Bušković kaže da je sramota da se u zemlji koja se hvali kao prva u svim “evropskim”procesima, dešavaju ovakve stvari.

-Pitam se, u zemlji koja kaže da je na pragu Evropske unije, zašto nijedan medij neće da objavi moju istinu?! Moju stranu istine, kako god?! Je li vaša obaveza da čujete obje strane? Završava li se vaš posao sudskom presudom ili ste tu da istražujete? Sami znate, rekli ste, da se crnogorski novinari plaše našeg tužilaštva i ANB-a (Agencija za nacionalnu bezbjednost; op.aut.), ali makar vi to recite javno, ako ne smije naša crnogorska provincija. Biću vam zahvalan. Neka makar moj narod, preko ovih vještačkih granica, u Srbiji i Srpskoj, čuje i zna za nepravdu koju sam doživio – kaže na kraju Bušković.

Prethodni napad na Oliveru Lakić iz 2012. godine i više prijetnji koje je primila nakon toga, nisu do kraja rasvijetljeni i kažnjeni, niti je ikada istražena glavna tema o kojoj je pisala – ilegalna proizvodnja i šverc cigareta u Crnoj Gori, ocijenila je Tea Gorjanc Prelević izvršna direktorica Akcije za ljudska prava, nakon posljednjeg napada i ranjavanja Olivere Lakić.

Jedan od poslednjih Oliverinih tekstova zove se “Je li šverc cigara i dalje državni posao?”

– Napad na novinarku “ND Vijesti” Oliveru Lakić izgleda kao posljednje upozorenje pred njenu likvidaciju, smatraju u podgoričkoj Akciji za ljudska prava.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *