Srpski orao odlazi u istoriju, mijenja ga bijela rozeta!? (FOTO)

Region

Novi simbol Srbije predstavlja bijela rozeta sa osam latica, postavljena simetrično na plavoj pozadini zastave, koja je simbol mirnog neba.

Grafički dizajner i veksilograf Vladan Pavlović kreirao je novi izgled zastave , odnosno koncept novog vizuelnog identiteta Srbije.

Novi simbol Srbije predstavlja bela rozeta sa osam latica, postavljena simetrično na plavoj pozadini zastave, koja je simbol mirnog neba.

Rozeta svojim izgledom i položajem simboliše jedinstvo, mir i stabilnost, a različitim laticama dinamičnost multikulturalnog i tolerantnog društva. Svojom drevnom simbolikom predstavlja sunce, zvezdu, život, i svojom cvetnom ornamentikom prirodu.

Autor je u svom rešenju zadržao sve tri panslovenske boje sa postojeće zastave Srbije. Radi bolje identifikacije je povećao plavu površinu na zastavi, jer smatra da je teško zapamtiti kojim redosledom idu boje na trenutnoj zastavi, kao i razlikovati ih od sličnih zastava drugih država.

– Plavom bojom se stavlja akcenat na zastavi i tako lakše pamti. Ovom promenom zastava postaje i jedinstvena u svetu. Zbog veće plave površine, simbol se bolje ističe – objašnjava Pavlović.

Pavlović kaže da je bio inspirisan neadekvatnim načinom predstavljanja identiteta naše države, njenih gradova, opština i regiona, a projekat je uradio u saradnji sa dizajnerima, umetnicima, i anketiranim građanima Srbije.

– U današnjem dobu je postalo uobičajeno da se redizajniraju zastareli identiteti gradova, opština, regiona, pa i država, jer to pomaže boljem povezivanju građana sa identitetima, državnim organima i administracijama, i razumevanju simbolike obeležja, sa prostijim i redefinisanim dizajnom. Trenutno stanje državnih oznaka je prilično loše, sa previše elemenata i detalja, kiča, promašenih i neprikladnih simbola i slika koje su najčešće neustavne. Potreban je veliki rad profesionalaca na ujednačavanju koncepata i dizajna za sva državna obeležavanja – smatra Pavlović.

On objašnjava da Srbija ima dugu heraldičku tradiciju koja potiče od Vizantijskog carstva, i koristi simbole hrišćanstva. Najviše se koriste ocilot (ognjilo, srpski krst), ljiljan, i simboli monarhije i carstva kao što su dvoglavi orao, kruna, kraljevski plašt i slično.

– U novom dobu ovakva srednjovekovna heraldika svojom simbolikom ne predstavlja savremeno tolerantno i multikulturalno društvo, jer Srbija je sekularna i demokratska republika po Ustavu Srbije. Inovacija je ključna u razvijanju Srbije, a identiteti treba da su uvek u skladu sa vremenom u kojem živimo. Tradicije srpskog naroda je nemoguće ovom promenom izgubiti, već samo nadograditi – mišljenja je Pavlović:

– Srbija ima dugu tradiciju u ornamentici, koja se najviše može videti u arhitekturi i slikarstvu, kao i u odevnim i upotrebnim predmetima, ukrašenim knjigama… Česti su ornamenti cveća i biljnih uvoja i prepleta, među kojima je ovaj simbol rozete najkorišćeniji u svojim različitim stilovima.

Prema njegovim rečima, zastave su ranije služile za vojnu koordinaciju na bojnom polju, stoga su morale da ostave snažan utisak i da se brzo prepoznaju iz daljine, sa jasnim bojama i simbolima.

On kaže i da je NAVA – veksilološko udruženje, učvrstilo je principe koji definišu dobar dizajn zastave, a koje naša trenutna zastava ne ispunjava:

1. Mora da bude jednostavna, da se može nacrtati i iz memorije (trenutna zastava ima previše detalja zbog grba)
2. Da ima značajnu simboliku (ima previše simbola koji nisu relevantni za demokratsku i sekularnu republiku)
3. Dve do tri boje (zastava ima pet boja)
4. Bez teksta i grbova (ima i grb i ocilot sa četiri slova С)
5. Jedinstvena i srodna (naša zastava je slična sa drugim zastavama sa panslovenskim bojama – trobojkama, i simbolima kao što su dvoglavi orao, kruna…).”

Foto: Profimedia/Alamy/Vladan Pavlović
Izvor:Telegraf.rs / vladanpavlovic.wixsite.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *