Srbija napravila generalni projekat puta Beograd-Sarajevo

Region

Posjeta turskog predsjednika Srbiji iskorištena je za potcrtavanje ideje trase autoputa Sarajevo – Beograd, a koju priželjkuje zvanični Beograd.

Naime, jedan od potpisanih dokumenata Srbije sa Turskom je Pismo o namjerama za jačanje i proširenje saradnje u oblasti saobraćaja i infrastrukture, kojim se Turska i zvanično uključuje u realizaciju projekta autoputa Beograd-Sarajevo.

U saobraćajnom institutu CIP u Srbiji napravljen je generalni projekat autoputa kojim će biti povezani Požega i Užice, javio je RTS.

Njegova trasa povezala bi Požegu i Užice preko Kotromana sa Sarajevom, i bila bi nastavak i krak Koridora 11, koji polazi od Beograda ka Crnoj Gori i Raškoj.

Autoput će imati dvije vozne i jednu zaustavnu traku, a projektanti kažu da će dio autoputa kroz Srbiju biti najteži za izgradnju, pošto će 60 kilometara koštati čak 760 miliona eura.

Dakle, Srbija računa da se trasa autoputa Sarajevo – Beograd proteže ka zapadnoj granici sa BiH kako bi cesta naposljetku u BiH ušla na području Višegrada. S druge strane, načelnici Tuzle, Bijeljine i Brčkog sastali su se početkom sedmice, a zaključak je bio da tri grada računaju na trasu autoputa Sarajevo – Beograd koja bi išla preko tog dijela BiH.

BiH u cjelini još uvijek nema jasan stav o budućoj trasi autoputa.

rts.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *