Tri osobe u Srbiji zaražene virusom Zapadnog Nila

Region

Virus Zapadnog Nila nastavlja da se širi Srbijom, do sada je zvanično registrovan 41 slučaj oboljevanja ove godine, ali ono što više brine su čak tri smrtna slučaja!

– Do 24. jula na teritoriji Republike Srbije registrovan je 41 slučaj oboljevanja od groznice Zapadnog Nila sa tri smrtna ishoda, u Južnobačkom okrugu, kod osoba muškog pola starosti od 72 do 84 godina koje su patile od drugih hroničnih bolesti. Ti slučajevi se mogu dovesti u vezu sa oboljevanjem od groznice Zapadnog Nila – saopštili su iz “Batuta”.

Kako su naveli, slučajevi su prijavljivani u Južnobanatskom okrugu i to ukupno 14 osoba, zatim Južnobačkom devet osoba, Sremskom dvije, Srednjebanatskom i Podunavskom po jedna, a 14 osoba na teritoriji Beograda.

Prema podacima “Batuta” oboljele osobe su 27 muškog i 14 ženskog pola, starosti od 31 do 84 godine.

Interesantno je da je virus Zapadnog Nila, poslije uvodnih slučajeva po Beogradu i Pančevu, krenuo da se širi ka sjeveru Srbije (Novi Sad, Temerin, Bački petrovac, Bečej, Sombor, Apatin, Kikinda, Zrenjanin…), dok južno od prijestonice nije zabilježen nijedan ovakav slučaj, piše Blic.

Takođe, kako stoji u današnjem izvještaju “Batuta”, prisustvo genoma virusa Zapadnog Nila u uzorcima divljih ptica i konja registrovan je u opštinama Novi Sad, Žabalj, Bečej, Valjevo, Novi Sad, Šabac i Subotica.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *