Prijavljeno 80.788 birača iz dijaspore

Politika

Večeras u ponoć ističe rok za prijave za glasanje izvan BiH na opštim izborima zakazanim za 7. oktobar. Do danas se Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH prijavilo oko 80.788 birača iz dijaspore, kazala je za Avaz Maksida Pirić, portparol CIK-a.

Inače, ovaj broj na poslijeratnim izborima u BiH je rekordan i pokazuje do sada najveću zainteresovanost dijaspore da glasa na izborima u domovini. Inače, na lokalnim izborima 2016. iz dijaspore je bilo prijavljeno oko 60.000 glasača.

Dijaspora BiH broji nešto više od milion građana razasutih širom svijeta, a do sada nije bilo većeg interesa za izlazak na izbore u matici, a i ovaj broj od oko 80.000, iako rekordan, još je mali u odnosu na ukupan broj onih koji vode porijeklo iz BiH, a žive u inostranstvu, piše Avaz.

– Ovaj broj u odnosu na ranije izborne godine jeste iznenađujući. Do sada je obrađeno oko 33.000 prijava i, kada završimo kompletan proces provjere, jer prijave primamo večeras do ponoći, znaćemo tačan broj prijavljenih – kaže Pirić.

Do sada je utvrđeno da nešto više od 2.600 prijava ne ispunjava uslove. U slučajevima gdje je bilo moguće upozoriti pošiljaoce na nedostatke, CIK je to i učinio, a s građanima BiH koji žele glasati van zemlje CIK je ostvario više hiljada kontakata putem mejla ili info-telefonske linije, putem kojih su građani tražili dodatne informacije.

Takođe, Pirić kaže i da je povećan broj građana iz inostranstva koji prijavljuju glasanje u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu, a CIK će naknadno odlučiti u kojim sve DKP-ima će moći glasati.

– Ukoliko u nekim konzulatima ili ambasadama ne bude moguće glasati, ti građani će moći glasati putem pošte – kaže Pirić.

Za glasanje izvan BiH na izborima 7. oktobra prijavilo se najviše naših građana koji žive u Hrvatskoj, i to 7.367, zatim Njemačkoj 4.616, Srbiji 2.991, Švedskoj 2.948, Švajcarskoj 2.731 te Austriji 2.753.

Ove brojke odnose se na već obrađene prijave.

avaz.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *