Skupljači gvožđa krali zlato i novac

Društvo

Alen Aljić (24) iz Banjaluke i njegov rođak Fadil Aljić (29) iz Modriče uhapšeni su zbog više krađa nakita i novca na području Banjaluke, Prnjavora, Teslića i Bijeljine.

Krađe su se desile u oktobru ove godine, a Aljićima su lisice ne ruke stavljene u utorak u Banjaluci. Na meti rođaka, koji su krali tako što su vozilom išli od kuće do kuće i nudili da otkupe staro gvožđe, našao se veliki broj domaćinstava, a do sada je utvrđeno da su uspjeli da opelješe njih deset.

U pljačku su išli tako što su prvo zvonili s namjerom da provjere da li neko ima u kući, a ukoliko bi im neko otvorio vrata, dovitljivi lopovi bi rekli da otkupljuju sekundarne sirovine. U slučajevima da vlasnici kuća pristanu na otkup, kradljivci bi im ponudili mnogo manje novca od realne vrijednosti sekundarnih sirovina, pa bi “trgovanje” propalo.

Međutim, u situacijama kada bi uočili da nikog nema u kući, rođaci bi provalili ulazna vrata ili prozor, ušunjali se u prostorije i krali novac i zlatni nakit.

– Na osnovu istrage i dokaza identifikovali smo A. A. i F. A., osumnjičene da su zajedno izvršili deset krađa imovine na područjima četiri grada. Radimo na rasvjetljavanju drugih krađa, za koje sumnjamo da su uhapšeni umiješani i u njih – rekla je portparol Policijske uprave Banjaluka Marija Markanović.

U policiji nisu precizirali kolika je vrijednost ukradenog nakita i novca, a tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka je naložio da protiv osumnjičenih bude dostavljen izvještaj za krivična djela teške krađe.

Fadil Aljić je od ranije poznat po krivičnim djelima, jer je mnogo puta privođen i puštan. On je 2006. godine pokrao više sugrađana iz Modriče, a “operisao” je i po Sarajevu. Njegova “specijalnost” su provale, naročito parkiranih vozila, odakle je krao sve što ima bilo kakvu vrijednost. Alen Aljić je povrijeđen 2012. na proslavi Đurđevdana u Sarajevu, kada ga je nožem ubo Džemal Zejnilović (54).

Opljačkao kladionicu

Policija je uhapsila Spasoja M. (33) iz Banjaluke nakon što je razlupao inventar, napao radnicu i oteo novac u kladionici “Mocart” u ulici Carice Milice u ovom gradu.

Razbojništvo se desilo u noći između utorka i srijede. Policija je došla na lice mjesta i lišila slobode muškarca koji se nalazio u kladionici.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *