Frenk Mekrotu kupio Olimpiko za 45 miliona dolara

Sport

Olimpik iz Marselja i zvanično je prodat američkom biznismenu Frenku Mekortu (63), sa kojim je u Parizu potpisan kupoprodajni ugovor vrijedan 45 miliona evra. 

Mekortovo preuzimanje kluba i dolazak Žaka Anrija Eroa za novog predsjednika označiće početak nove ere i kraj vladavine porodice Luis Drajfus, koja je vodila klub posljednjih 20 godina. 

Pregovori sada već bivše vlasnice Margarite Luis Drajfus i Mekortovih zastupnika odvijali su se u kancelariji njujorške advokatske firme “Saliven i Kromvel” u blizini Šanzelizea. 

Amerikanac je najavio da će u ekipu dovesti zvučna imena svjetskog fudbala, igračka i trenerska, te dodao da je klubu potreban novi sportski, finansijski i direktor za marketing. Bivši gazda bezbol kluba LA Dodžersa kaže da planira da u naredne četiri godine u Olimpik uloži oko 200 miliona evra. 

“Otvorili smo novo poglavlje u zaista fantastičnoj istoriji Olimpika. Vratićemo ga na put stare slave i u to nemojte da sumnjate”, kazao je Mekort, nakon čega je otputovao na jug Francuske, gdje se susreo sa stručnim štabom i igračima. Sa njim je otišao i novi predsjednik kluba, biznismen Žak Anri Ero, koji je u trening centru Olimpika preuzeo novu dužnost. 

Prioritet Mekorta i Eroa, kako su naveli, biće pojačanje strukture kluba, imenovanje novog sportskog direktora i direktora za finansije i marketing. 

Devetostruki šampion Francuske je najuspješniji klub u ovoj zemlji, a i jedini francuski tim koji je osvojio Ligu šampiona (1992/1993). Posljednju titulu u domaćem šampionatu su osvojili prije šest godina, a posljednjih godina im ne ide baš najbolje. Ove sezone se nalaze tek na 12. mjestu, što je izazvalo revolt kod navijača i sukob sa gazdaricom i udovicom Roberta Luisa Drajfusa. Nazvali su je “bogatom, ali nesposobnom nasljednicom”, a švajcarsko-ruska milijarderka (bogatstvo procijenjeno na oko 8,8 milijardi dolara) je odlučila da joj sve ovo ne treba i prodala klub. Mekortovo bogatstvo se procjenjuje na oko 1,5 milijardi dolara.

Nezavisne

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *