Rusija prvi put pokazala najsavremenije naoružanje

Svijet

Na Crvenom trgu u Moskvi prikazana je najmodernija ruska artljerijska, raketna u vazduholovna borbena tehnika u vojnoj paradi povodom Dana pobjede.

Na početku parade, predsjednik Rusije Vladimir Putin bio je u društvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera izraela Benjamina Netanjahua, prenio je “Sputnjik”.

Na Crvenom trgu prvi put su predstavljeni robotski kompleksi za razminiranje na daljinu “Uran 6” i vatrene podrške “Uran 9”, bespilotne letjelice “Katran” i “Korsar”.

U Paradi pobjede prvi put je učestvovala mehanizovana kolona Ruske garde. Specijalna tehnika predstavlja je oklopnim vozilima “Tigar”, “Patrola” i “Ural”.

Vazduhoplovstvo je prikazalo jurišne helikoptere i savremene borbene avione, koji su letjeli na visini od 300 do 500 metara iznad Moskve brzinom od 500 kilometara na čas.

Među njima je bila grupa u sastavu strateškog nosača raketa “Tu-160” i četiri supersonična bombardera za duge letove “Tu-22MZ”.

Prikazana je i grupa supersoničnih lovaca-presretača na većim razdaljinama “MiG-31”, potom bombarderi “Su-24M” i laki lovci “MiG-29SMT”.

Javnost je prvi put iznad Moskve mogla da vidi par modernizovanih aviona “MiG-31K” opremljenih najnovijim hipersoničkim vazdušnim sistemom “Kinžal”.

Prelet su obavili i avioni avio-grupe “Ruski vitezovi” i “Striži” u avionima “Su-30SM” i “MiG-29SMT”, a u borbenoj formaciji prošli su bombarderi “Su-34”, lovci “Su-30” i “Su-35”.

Parada je završena zajedničkim nastupom vojnika 154. posebnog komandantskog preobraženskog puka, kadeta Moskovske vojno-muzičke škole “General-potpukovnik Valerij Halilov” i muzičara paradnog orkestra Moskovskog garnizona.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *