Ivanov odbio da potpiše sporazum sa Grčkom

Svijet

Makedonski predsjednik Ðorđe Ivanov zvanično je odbio je da potpiše ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma, koji su potpisali predstavnici Atine i Skoplja o novom imenu te bivše jugoslovenske republike, jer, kako je naveo, taj sporazum nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom.

– Na osnovu člana 75 Ustava Republike Makedonije, donio sam odluku da ne potpišem Ukaz o proglašenju Zakona o potvrđivanju konačnog sporazuma za rješavanje razlika koje su opisane u Rezolucijama 817 (1993) Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, i 845 (1993) za prestanak važenja Privremenog sporazuma iz 1995. godine i za uspostavljanje strateškog partnerstva između strana koje je Skupština Republike Makedonije usvojila na sjednici održanoj 20. juna 2018. godine – naveo je Ivanov u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Prema riječima Ivanova, razlozi za nepotpisivanje su jer, kako kaže, nije ovlašćen da potpiše Ukaz o proglašenju pomenutog zakona.

-Jedan od stubova moje politike u izbornom programu za 2014. godinu je taj što ne prihvatam promjenu Ustava u cilju promjene ustavnog imena. Ne prihvatam ideje ili sugestije koje bi ugrozile makedonski nacionalni identitet, posebnost makedonskog naroda, makedonski jezik i makedonski model koegzistencije- naveo je Ivanov.

Podsjeća da je za njegov izborni program tada glasalo 534.910 građana i izabralo ga za predsjednika Republike Makedonije.

-Sporazum izlazi iz okvira rezolucija 817 (1993) i 845 (1993) Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, jer govori o ”razlici nad nazivom države” a ne o ”razlikama” – kaže Ivanov.

Prema njegovim riječima, pomenuti sporazum Atine i Skoplja “nema ustavni osnov i nije ratifikovan u skladu sa Ustavom”.

-U skladu sa članom 118 Ustava Republike Makedonije, međunarodni ugovori ratifikovani u skladu sa Ustavom su dio unutrašnjeg pravnog poretka – naveo je Ivanov.

Ivanov je upozorio da potpisani sporazum dovodi Republiku Makedoniju u položaj podređenosti i zavisnosti od druge države, odnosno Republike Grčke.

-Prema članu 308 Krivičnog zakona, ”Građani koji dovedu Republiku Makedoniju u položaj podređenosti ili zavisnosti od druge države, kazniće se zatvorom u trajanju od najmanje pet godina”” – naveo je Ivanov, prenio je portal Nova.

Staviše, Kabinet Ivanova smatra da “legitimizacija ovog sporazuma stvara pravne posljedice koje su ravne zločinu”.

Nakon ratifikacije sporazuma u “makedonskom parlamentu, MSP je obavijestila Atinu, a Grčka je juče poslala pisma u kojima je navela da je saglasna za članstvo Makedonije u NATO i EU, od koje tek treba da dobije datum za otvaranje pregovora o priključenju Uniji.

Sporazumom nije predviđeno da Zakon o ratifikaciji bude objavljen u Službenom listu, za šta je potreban potpis Ivanova.

Sporazum će stupiti na snagu tek nakon što tek nakon što ga potvrdi grčki parlament, a to će se dogoditi nakon što Makedonija napravi predviđene izmjene Ustava.

Stoga, navodi portal Nova, u ovoj fazi potpis Ivanova nema značajnu važnost.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *