Svijetu prijeti kriza ako SAD napusti STO

Svijet

Ako SAD napuste Svjetsku trgovinsku organizaciju svijet se može naći u velikoj ekonomskoj krizi, poput one iz tridesetih godina prošlog vijeka, smatra Pušan Dat, profesor ekonomije i političkih nauka na Visokoj poslovnoj školi u Singapuru.

Američki mediji prenose da SAD razmatraju mogućnost da odustanu od poštovanja pravila STO, i to putem usvajanja odgovarajućeg zakona.

Predsjednik SAD Donald Tramp će, ako ovaj zakon bude usvojen, dobiti mogućnost da utiče na povećanje ili smanjenje carina, bez odobrenja Kongresa.

Dat smatra da će, u tom slučaju, sve države biti oštećene.

– Pravila STO do sada su smatrana neprikosnovenim, što je situaciju držalo pod kontrolom. Ako ova pravila više ne budu važila, onda bi bilo koja prognoza i bilo koje očekivanje u svjetskoj trgovini bili potpuno besmisleni – kaže Dat.

On ukazuje na činjenicu da su dva savjetnika američkog predsjednika Piter Navaro i Robert Lajthajzer veoma skeptični prema STO.

– Ne mislim da su američke pritužbe na STO zasnovane na činjenicama – navodi Pušan Dat.

U određenim sektorima je primjetan visok stepen protekcionizma, poput poljoprivrede. Evropske carine protiv SAD su prilično niske, a isto je u Kanadi i Japanu.

– Međutim, Tramp bira sektor gdje su tarife visoke zbog spleta faktora i onda to koristi kao pregovaračku taktiku – naglašava Dat.

On savjetuje druge zemlje da ne čine ustupke, jer će ih Tramp prihvatiti i tražiti sve više, smatrajući da su pokazatelj slabosti.

– Smatram da EU, Kina i Kanada čine ispravne korake pregovarajući sa pozicije sile – poručuje Dat, a prenosi “Sputnjik”.

Ako dođe do većeg trgovačkog konflikta između SAD i Kine, veću štetu će imati Kina, jer ona mnogo više zavisi od izvoza. SAD su u većoj mjeri samodovoljne, jer ne zavise ni od izvoza ni od uvoza.

– Trgovački rat će se osjetiti kroz povećanje cijena, a kompanije, posebno transnacionalne korporacije koje posluju na globalnom nivou, suočiće se sa cijepanjem prethodno uspostavljenih proizvodno-distributivnih lanaca, ostajaće bez bitnih karika i zbog toga će imati brojne problem – ističe Dat.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *