Međusobnim optužbama Klintonova i Tramp okončali seriju debata

Svijet

Žestokom razmjenom optužbi, Hilari Klinton i Donald Tramp okončali su seriju debata i postavili scenografiju za konačni obračun dvije vizije američke budućnosti – na biralištima 8. novembra. Tramp odbio da odgovori da li će prihvatiti rezultate izbora, neubjedljiva ekonomska vizija Hilari Klinton. Putinova sjenka nad debatom.

Republikanski kandidat Donald Tramp šokirao je noćas Ameriku odbivši da odgovori na pitanje da li će prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora u debati koja je. poslije serije niskih udaraca, okončana tako što su rivali napustili binu bez pozdrava.

“Reći ću vam to kada dođe vrijeme”, rekao je Tramp, odgovarajući na pitanje moderatora debate Krisa Volasa “da li će priznati rezultate izbora”.

Ovakav odgovor republikanskog kandidata predstavljao je okidač za seriju napada iz tabora demokrata, a njegovi saradnici su, odmah nakon završetka debate, požurili da uvjere američku javnost da će “Tramp priznati rezultate bez problema, jer će pobijediti na izborima”.

Hilari Klinton je objeručke prihvatila ovakav “poklon”, citirajući svog partijskog kolegu i doskorašnjeg rivala Bernija Sandersa koji je Trampa nazvao “najgorom osobom koja se u novijoj američkoj istoriji kandidovala za predsjednika”.

Ni Hilari Klinton iz debate neće izaći bez “ožiljaka” pošto je prema ocjenama demokratama naklonjenih analitičara bila prilično neubjedljiva u dijelu debate koji se odnosio na ekonomski program.

Raspravom o američkoj spoljnoj politici dominirale su optužbe Klintonove da je Rusija, uključujući predsjednika Vladimira Putina, odgovorna za hakerske napade poslije kojih je Vikiliks došao u posjed dokumenata iz njene kampanje.

Tramp je na indirektne napade rivalke da Rusija, na ovaj način pomaže njegovu kampanju, odgovorio da je Putin u više navrata “nadmudrio” Klintonovu, posebno u vezi rata u Siriji.

Na insistiranje Klintonove, Tramp je osudio miješanje “drugih država” u predsjedničke izbore.

Tramp i Klintonova su se oštro sukobili i oko serije unutrašnjopolitičkih pitanja, poput abortusa i prava na nošenje oružja, ali, kako se čini, razmimoilaženje je bilo najizraženije kada je počela rasprava o ilegalnim imigrantima.

Republikanski kandidat je ponovio namjeru da granicu sa Meksikom u potpunosti kontroliše zidom, čija je izgradnja počela još za mandata mlađeg Džordža Buša, dok je Klintonova obećala brzo rješavanje problema oko 13 miliona nelegalnih imigranata reformom imigracione politike.

Izbori u Americi održaće se 8. novembra.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *