Raste broj umrlih od groznice Zapadnog Nila

Svijet

Četvoro ljudi je umrlo od groznice Zapadnog Nila u posljednjih nedjelju dana, te se broj umrlih od početka godine povećao na 15, saopštio je Institut za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Od groznice Zapadnog Nila, bolesti koju prenose zaraženi komarci, do sada je oboljelo 159 pacijenata.

Najviše oboljelih je u Beogradu (78), Južnobačkom (29), Južnobanatskom okrugu (26), Zapadnobačkom (6), Podunavskom (6), Sremskom (4), Srednjebanatskom (3), Braničevskom (3), Sjevernobanatskom (2), Kolubarskom (1), Mačvanskom (1).

Groznica zapadnog Nila prvi put je registrovana u Srbiji 2012. godine. Od tada do 2017. godine prijavljeno je 574 slučaja groznice Zapadnog Nila, a umrla je 61 osoba, navedeno je na sajtu Batuta.

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje i najviše se javlja u periodu najveće aktivnosti komaraca. Iskustva su pokazala da se prvi oboljeli uglavnom javi u drugoj polovini jula, a da se najviše oboljelih prijavljuje tokom avgusta.

U Evropskoj uniji tokom ove godine registrovan je 273 slučaja oboljevanja od groznice Zapadnog Nila i to u Italiji, Grčkoj, Mađarskoj, Rumuniji, Francuskoj, Hrvatskoj, dok je devet pacijenata umrlo.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *