Amerikanci podijeljeni po pitanju Trampa

Svijet

Gotovo jednak broj anketiranih Amerikanaca podržava i odbacuje Donalda Trampa kao američkog predsjednika u novom mandatu, pa je tako 49 odsto za, a 50 odsto protiv, pokazuje istraživanje britanske agencije “Jugov”, sprovedeno uz podršku lista “Ekonomist”.

Anketa je sprovedena prije izbora za Kongres SAD i pokazala je već tada da će demokrate preuzeti Predstavnički dom, a republikanci zadržati Senat.

Demokrate imaju prednost od šest odsto ispred republikanaca kada je riječ o popularnosti – 47 odsto prema 41 odsto.

Amerikanci imaju podijeljeno mišljenje o Rusima, uprkos velikoj medijskoj propagandi i tvrdnjama da se Rusija umiješala u američke izbore. Tako 34 odsto anketiranih smatra da Rusi nisu neprijatelji SAD, a 33 odsto vjeruje suprotno.

Istovremeno, pedeset odsto ispitanika vjeruje u medijske tvrdnje da su se Rusi umiješali u predsjedničke izbore u SAD 2016. godine.

Kao najveći životni problem Amerikanci navode nemogućnost korištenja zdravstvene zaštite – 70 odsto anketiranih, te ekonomske probleme i njihovo rješavanje – 69 odsto.

Za veća socijalna prava zalaže se 68 odsto ispitanika, a probleme u sferi obrazovanja ističe 63 odsto.

Istraživanje pokazuje da 23 odsto Amerikanaca vjeruje da sada živi bolje, 22 odsto tvrdi da živi gore nego u nekim prošlim vremenima, a 45 odsto smatra da je kvalitet života isti.

Amerikanci su nezadovoljni zbog sve češćih oružanih napada u zemlji i smatraju da su proizvođači oružja potkupili političare.

Anketirani su nezadovoljni i zbog vojnih troškova i davanja novca za ratove, umjesto ulaganja u poboljšanje ekonomije i socijalnu sferu.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *