Haški tribunal prestaje sa radom 31. decembra

Svijet

Predsjednik Haškog tribunala Karmel Ađijus potvrdio je da će ova institucija formalno prestati da radi 31. decembra, saopšteno je iz sjedišta ovog suda.

Ađijus je, podnoseći 24. i posljednji izvještaj o radu Tribunala pred Generalnom skupštinom UN, rekao da će Haški sud do svog posljednjeg dana “nastaviti da širi poruku međunarodnoj zajednici” da “počinioci genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti moraju da odgovaraju”.

On je u obraćanju podsjetio Generalnu skupštinu na dostignuća Tribunala kao prvog međunarodnog krivičnog suda poslije sudova iz Nirnberga i Tokija nakon Drugog svjetskog rata.

Ađijus je napomenio da rad ove institucije nije važan samo za pravosuđe, nego ima značaj i kao alat i u proceduralnim i programskim pitanjima u specijalnim oblastima međunarodnog krivičnog prava i prakse.

On je ukazao na uticaj Haškog tribunala na formiranje specijalnih sudova za ratne zločine u regionu bivše Jugoslavije i naglasio da je potrebno i dalje pružati pomoć “institucijama i akterima na terenu”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *