Raspisan konkurs za “Lut fest 2018”

Kultura

Produkcija “Forum teatar” iz Istočnog Sarajeva raspisala je konkurs za 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest 2018” koji bi trebalo da bude održan od 14. do 18. maja u Istočnom Sarajevu.

“U vrijeme kada se sumira prethodna godina, uspjesi i realizovane aktivnosti, odlučili smo da krenemo u susret novim izdanjima naših tradicionalnih manifestacija i da, u skladu s tim, raspišemo konkurs za 19. Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu `Lut fest`. Zaokružujući veoma uspješnu godinu, idemo u susret novom festivalu”, saopšteno je iz “Forum teatra”.

Prema riječima direktora Festivala Vitomira Mitrića, festival će biti održan pod motom “Poetika lutkarskog izraza”.

“Moto festivala nas uvodi u svijet lutkarskog teatra koji predstavlja vrstu scenske pozije, a njegova poetika je, ustvari, onaj najintelektualniji umjetnički izraz koji se ostvaruje kroz lutkarsku igru. Na taj način, festival daje akcenat različitim žanrovima lutkarskog izraza, ali i istraživačkom procesu u domenu režije, animacije, tehnike izrade lutke, predstavljajući vrhunska lutkarska dostignuća”, navodi Mitrić.

Prema njegovim riječima, putem poetskog izraza različitih oblika lutkarskog pozorišta od ginjol lutke, senke, maske, javajke, grand lutke, do marionete koja predstavlja fantaziju lutkarskog pozorišta, poeziju i magiju, organizator Festivala želi da otkrije tajne lutkarske umjetnosti, stvarajući bajkovitu sliku svijeta oko nas.

On dodaje da je u okviru festivala planiran bogat prateći program koji će ove godine biti kao znaku istraživačkog pristupa u svim oblastima lutkarske umjetnosti.

U skladu s tim, planirano je održavanje radionice grand ginjol lutke od recikliranog materijala koju će voditi Zorana Milošaković, animator, dobitnik brojnih nagrada za animaciju i glumu, kao i priznanja za izradu lutaka i scenografije za lutkarsko pozorište.

NJen istraživački pristup na poseban način doprinosi modernizaciji lutkarskog izraza, ali i podizanju svijesti o važnosti procesa reciklaže.

Osim radionice, u okviru edukativnog segmenta festivala biće održan masterklas na kome će se predstaviti različiti oblici lutkarskog izraza i istraživački procesi u njegovom razvoju. Posebno je značajno predstavljanje literature i pisanih izdanja koja potkrepljuju istraživačke procese u okviru lutkarske umjetnosti.

Međunarodni festival profesionalnih lutkarskih pozorišta za djecu “Lut fest” jedna je od veoma značajnih međunarodnih pozorišnih manifestacija u BiH koja već 18 godina školuje nove generacije pozorišne publike, stvarajući dobru osnovu za razvoj kulture cijelog regiona.

Učešće velikog broja lutkarskih pozorišta iz svijeta, izložbe, radionice, predavanja, promocije i drugi festivalski programi, doprinose značaju festivala u svjetskim okvirima lutkarske umjetnosti.

Zainteresovani za učešće na Festivalu mogu se prijaviti putem obrasca koji se nalazi na veb-sajtu “Forum teatra” Istočno Sarajevo, a rok za prijavu je 28. februar.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *