Međunarodni festival pozorišta za djecu u Banjaluci

Kultura

Dječije pozorište Republike Srpske 15. put je organizator jednog od najprestižnijih Međunarodnih festivala pozorišta za djecu na Balkanu.

Ove godine Festival će biti održan od 8. do 14. oktobra u maloj i velikoj sali Dječijeg pozorišta RS, na kojima će svoje predstave izvesti 12 pozorišta, i to: Pozorište Guliver iz Varšave; Državno lutkarsko pozorište iz Slivena, Bugarska; Pozorište i lutke velike plave dame, Santa Fe, Argentina; Mini teatar, Ljubljana; Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku; Gradsko pozorište Podgorica; Pozorište lutaka Mostar; Pozorište za decu, Kragujevac; Narodno pozorište „Toša Jovanović“ Zrenjanin; Pozorište lutaka Niš; Čudnovate luckaste vatre, Šinon iz Francuske i Pozorištance Puž iz Beograda.

Predstave će ocjenjivati međunarodni žiri kojeg čine: David Burman, ugledni teatolog iz Sankt Peterburga; Dragoslav Šilja Todorović, reditelj iz Beograda i Ranko Risojević, književnik iz Banje Luke.

Svečano otvaranje Festivala najavljeno je za 8. oktobar, u 18:30 časova, poslije čega će biti premijerno izvedena predstava Dječijeg pozorišta RS „Mačak u čizmama“, u režiji proslavljenog reditelja iz Bugarske Todora Valova.

„Izložbeni prostor Dječijeg pozorišta RS krasiće izložba plakata naših predstava od daleke 1956. godine do danas, što znači da će biti izloženo više od stotinu najznačajnijih plakata. Razlog izložbi je što ove godine, 14. oktobra, kada i zatvaramo naš 15. Međunarodni festival pozorišta za djecu obilježavamo 60 godina od prve lutkarske premijere ‘Šumski car i Zlatna ribica’ u režiji Vojmila Rabadana“, saopšteno je iz Dječijeg pozorišta RS.

Osim predstava, ove godine će biti priređene dvije lutkarske radionice za djecu, koje će voditi Tibor Farago, majstor za izradu lutaka i Tatjana Paškaš, psiholog i rukovodilac lutkarske scene Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina. Na radionici, namijenjenoj predškolcima, radiće se na lutkarski način predstava “Tri praseta”, a za školarce je izabrana poznata Ezopova basna “Lisica i gavran”.

Posjetioci će, takođe, imati priliku da se na promociji upoznaju i sa lutkarskim izdanjima Pozorišnog muzeja Vojvodine.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *