Počeli “Nušićevi dani” u Smederevu

Kultura

U Smederevu se održava 35. pozorišni festival “Nušićevi dani” u čast najvećem srpskom dramskom piscu i komediografu Branislavu Nušiću. U takmičarskom dijelu pred publikom će se naći pet predstava, na tragu Nušićevog djela.

Grad u kome je Nušić proveo dio života, grad u koji je kasnije rado dolazio po inspiraciju za neka od svojih djela, nema pozorište, ali ima festival upravo njemu u čast. Već tri i po decenije, svakog proljeća, Smederevo je stjecište kulturnog života.

– Nušić nam ne dopušta mogućnost da mislimo da smo bolji od onih na sceni, niti oni pak na sceni imaju pravo da vjeruju da su bolji od nas u publici. Ne, u tome je tajna popularnosti Nušića kroz decenije, a ne u tome što je on umio da napiše smiješnu repliku – ukazuje reditelj Gorčin Stojanović.

Iz improizovane kafane Dardaneli, glumci odlaze na scenu i poslije predstave, da razmijene utiske, dok im se služe kuvana jaja, kao u Nušićevo vrijeme.

Na sve umjetnike koji dođu u Smederevo publika je najveći utisak. Svake festivalske večeri predstave prati i do 800 ljudi.

– Ništa u životu nije samo tragično da ne bi bilo i smeijšno, kao što ništa nije smeijšno da ne bi imalo i dozu ozbiljnosti – kaže glumica Anica Dobra.

I upravo publika svake večeri ocjenjuje odgledanu predstavu i bira najboljeg glumca, jer Nušić je pisao za narod i o narodu.

– Možemo slobodno reći da imamo najjaču selekciju do sada, najjače i najkvalitetnije predstave koje su trenutno u Srbiji na repertoaru – napominje Dragoljub Martić, direktor Centra za kulturu Smederevo.

Pored predstave “Korešpodencija” Zvezdara teatra, publika će videti i “Urnebesnu tragediju” Ateljea 212, “Ožalošćenu porodicu” Narodnog pozorišta iz Beograda, “Pod žrvnjem” Јugoslovenskog dramskog i “Žalujoča družina” dva Slovenačka pozorišta, čime se scena u Smederevu vraća na mapu međunarodnih festivala.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *