Novina na izložbi “Punktumi”

Kultura

Posjetioci izlozbe “Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS” od danas će putem interaktivnog multiborda imati mogućnost da saznaju više o Akciji solidarnosti i saradnji umjetnika iz više evropskih zemalja.

Upravo je pomenuta akcija solidarnosti postavila temelje za ono što je kasnije postao Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske.

Fotografije, narativ i filmovi “Ranjeni grad”, “Prva pomoć”, “Banja Luka – prestonica solidarnosti” i “Umjetnost ne poznaje granice”, a koje je odabrao i pripremio istoričar Zoran Pejašinović, posjetiocima će dočarati povod i uslove u kojima je nastajala ova vrijedna zbirka MSURS-a.

– Od velikog je značaja da se prisjetimo Akcije solidarnosti, koja je okupila brojne umjetnike iz Evrope i svijeta da svojim djelima pomognu obnovu nastradalog grada, nakon katastrofalnog zemljotresa koji je zadesio Banju Luku 1969. godine. Akcijom solidarnosti, koja je trajala od 1969. do 1975. godine, u Banjaluku je pristiglo više od 750 umjetničkih djela sa prostora bivše Jugoslavije, Evrope i svijeta, što je pružilo značajan temelj za osnivanje naše institucije, a činilo je i njen početni fundus – saopšteno je iz Muzeja.

Izložba “Punktumi: Zbirka inostrane umjetnosti MSURS” i nabavka interaktivnog multiborda u Muzeju realizovana je uz podršku Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

SrpskaCafe.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *