Viteški festival na tvrđavi Kastel

Kultura

Prvi međunarodni viteški festival „Kastrum 2018“ biće održan na tvrđavi Kastel od 1. do 3. juna ove godine.

Posjetioci će imati priliku da vide oklopno borenje, evropsko neoklopno borenje, kao i moderno mačevanje. Bili bi tu i zanimljivi plesovi sa vatrom i mačevima, a svoje umijeće rukovanjem oružjem na konju prikazaće članovi konjičkih klubova iz zemlje i okruženja.

Pored sajamskog dijela starih zanata, biće organizovane i razne radionice za djecu i odrasle.

– U okviru festivala imaćemo i sajamski dio zanimljivih rukotvorina, viteške radionice za najmlađe kao što su radionica lutkarstva, kaligrafija, radionica čarobnjaštva, radionica za izradu mačeva, štitova, škola mačevanja i još mnogo drugih interesantnih dešavanja. Za one starije tu je turnir u Bohurt borbama, turnir u streličarstvu. Festival će simbolično započeti vjenčanjem kralja Stefana Dragutina i mađarske princeze Kataline Arpad, a nastaviće se svečanim defileom učesnika od Hrama Hrista Spasitelja do Kastela gđe bi se sva ostala dešavanja odigravala u krugu tvrđave Kastel – kažu organizatori.

Inače, u četvrtak 30. maja, u Kamenoj kući na Kastelu, biće otvorena izložba odora i naoružanja koji su korišteni prilikom snimanja aktuelne serije o dinastiji Nemanjića.

Organizator festivala je viteški red „Čuvari koplja Svetog Georgija“, a Grad Banja Luka je podržao ovaj događaj koji se nalazi u okviru programa „Proljeće u Banjaluci“.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *