Keri Geret otvara Nišvil festival

Kultura

Cijenjeni alt saksofonista Keni Geret nastupiće večeras sa svojim kvintetom na Niškoj tvrđavi, na otvaranju glavnog programa “Nišvil festivala”. Svi ljubitelji džeza biće u prilici da do 12. avgusta uživaju u nastupima nekih od najvećih svetskih muzičara.

U četiri festivalske večeri u glavnom programu Nišvila nastupiće 25 domaćih i stranih bendova. Osim jednog od najvažnijih saksofonista današnjice, večeras će na Niškoj tvrđavi nastupiti dobitnici Gremi nagrade “Inner circle”. Zvuk benda kritika opisuje kao kombinaciju popa regea i džeza.

Večerašnji koncert “Inner circle” je prvi njihov nastup u Srbiji. Jednom od najvećih jugoslovenskih džez bubnjara Lazaru Tošiću večeras će biti dodeljena nagrada za životno djelo nakon čega će on nastupiti sa svojim bendom.

Publika u Nišu će imati prilike da čuje i bend iz ruske oblasti Tuva na samoj granici sa Moldavijom “Hartyga” i izraelski “The paz band” koji predvodi pjevačica Gal De Paz, a koji su bili predgrupa rok i bluz zvijezdama kao što su “Aerosmith” i Još Stone.

Sutra će Nišvil ugostiti najuticajniju vokalnu džez grupa svih vremena “The Mahnattan transfer”. Pred publiku u Nišu izaći će i najboljih poljski sastav savremenijeg džez izraza “Wojcinski/Szmanda quartet”, nakon njih i “Vein trio” iz Švajcarske, a zatim i najtraženiji muzičar na njujorškoj sceni ruski saksofonista Dmitry Baevsky sa svojim kvartetom.

Za džez sladokusce najavljen je nastup bračnog para Omar Hakim i Raćel Z u okviru sastava “OZ experience”. Dugo očekivani koncert Lise Simon biće glavni događaj 11. avgusta na Niškoj tvrđavi.

Kćerka legendarne džez heroine Nine Simon sviraće u Nišu u okviru programa obilježavanja 85 godina od rođenja njene majke. Latino ritmove na Nišvil donosi britanski sastav “Matt Bianco”.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *