“Duge noći i crne zastave” kao strip album

Kultura

Izdavačka kuća “Sistem komiks” u petak 29. septembra objaviće prvi tom stripa “Duge noći i crne zastave” zasnovan na istoimenom bestseleru Dejana Stojiljkovića.

Poznati niški pisac je uradio i adaptirani scenario koji donosi uzbudljivu priču o prelomnim danima srpske srednjovekovne države i dugom ratu koji je kulminirao Kosovskom bitkom.

Za vizuelno oblikovanje mitskih junaka i atmosfere srpskog srednjovekovlja zaduženi su majstori strip umjetnosti Aleksa Gajić, Ivica Sretenović, Ivan Stojković i Tiberiu Beka(kolor), koji su majstorski odradilu adaptaciju književnog djela u srodni, ali drugačiji medij.

Iz jednog pograničnog manastira horda akindžija uspjeva da ukrade srebrni kivot koji je lično vlasništvo srpskog kneza Lazara. Nakon što to sazna, Lazar odlučuje da u potjeru za dragocenim predmetom pošalje svoja tri najbolja viteza: Ivana Kosančića, Milana Toplicu i Miloša Obilića.

U međuvremenu, osmanski vladar Murat ima ozbiljne planove vezane za osvajanje Evrope, a prva prepreka koju će morati da savlada jeste mala srpska kneževina. Potaknut savjetima zagonetnog derviša Edhema, on odlučuje da udari na pograničnu tvrđavu Pirot čijom odbranom rukovodi odvažni ali ozloglašeni i svojeglavi Stefan Musić. Bitka za kapije Evrope može da počne.

Strip album ima 60 strana u tvrdom povezu i punom koloru a od petka se može naći u prodaji u svim “Laguninim” knjižarama”.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *