Zaplet 08: Publika na nogama pozdravila izvođenje predstave “Moje dete”

Kultura

Kada publika više od pola predstave isprati u suzama i po završetku ne želi da napusti salu, već stojeći, preplavljena emocijama, dugo, dugo, aplaudira glumcima, jasno je da na sceni stoje pobjednici.

Tako je u sali “Jazavca” bilo posljednjeg takmičarskog dana, kada su glumci Beogradskog dramskog pozorišta izveli predstavu “Moje dete” po tekstu Stojana Srdića i u režiji Ane Đorđević. Najemotivniji komad na festivalu mladog glumca “Zaplet 08” žiri je bez dileme proglasio najboljim. Za potresnu priču o sudbini Roma u Srbiji žiri, koji su činili scenograf Dragana Purković-Macan, reditelj Marko Misirača i glumac i profesor Željko Mitrović, kaže da se izdvojila iz više razloga.

– Jedan od njih je bolna i aktuelna tema kojom se bavi, dramaturška i rediteljska zaokruženost, izuzetno posvećena i angažovana igra čitavog ansambla. Ipak, posebno zbog empatije pisca, reditelja i ekipe predstave prema problemima likova u komadu i nade koju nam autori predstave pružaju i pored izuzetno mračne i destruktivne atmosfere u samoj priči – navodi se u saopštenju žirija.

Ulogu djevojčice u romskoj porodici koja prerano, “preko noći”, bolno sazrijeva vjerodostojno je oživjela glumica Jovana Gavrilović i za svoj veliki glumački talenat proglašena je najboljom mladom glumicom “Zapleta 08”.

– Mlada i perspektivna glumica Jovana Gavrilović donosi nam na scenu lik djevojčice gotovo u jednom dahu, sa izuzetnom mjerom i osjećanjem za emociju, gotovo nevjerovatno, naturalistički uvjerljivo, balansirajući potresno i duhovito, nalazeći pravi izraz kako da odigra ovu ulogu, a da ne sklizne u banalno i patetično – ocijenio je žiri.

Priznanje za najboljeg mladog glumca otišlo je u ruke Dimitriju Diniću za ulogu Zelenog u predstavi “Nebeski odred” Đorđa Lebovića i Aleksandra Obrenovića u režiji Mije Knežević i izvođenju Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada i Saveza dramskih umetnika Vojvodine. Dinićevu sposobnost građenja lika i karaktera prepoznala je i publika, pa je u srijedu uveče on bio taj koji je dobio najviše glasova posjetilaca festivala.

– Mladi glumac Dimitrije Dinić se izdvojio u, inače jako dobrom i kompaktnom brojnom muškom ansamblu, prikazujući nam, sa svim manama i simpatijama jednog od nesrećnika, osuđenih na skoru smrt u Nebeskom odredu, sitnog lopova, sanjara i gubitnika koji nosi masku grubosti, ali otkriva i svoju poetsku dušu u kritičnim i teškim momentima – naglasio je žiri.

Druženje sa Bešlagićem

Gost posljednje takmičarske večeri bio je glumac Enis Bešlagić. Mnogobrojna publika ostala je u četvrtak do kasnih časova u “Jazavcu” kako bi se družila sa ovim glumcem. U opuštenom razgovoru, uz mnogo smijeha, Bešlagić je prepričavao zanimljive događaje iz svoje karijere.

Rođendansko iznenađenje

Ekipa Gradskog pozorišta “Jazavac”, kao i svaki put, pokazala se kao dobar domaćin koji brine o svojim gostima. Osim što je proglašena za najbolju glumicu festivala, Jovani Gavrilović će “Zaplet 08” ostati u lijepom sjećanju jer je u Banjaluci proslavila i rođendan. Poslije izvođenja predstave u holu teatra na poklon je dobila tortu i rođendansku pjesmu od publike.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *