Kultura

Status nacionalnih spomenika za tri lokacije u BiH

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je na 23. sjednici donijela odluku o proglašenju tri dobra nacionalnim spomenicima.

Prema novoj odluci nacionalnim spomenicima su proglašeni istorijsko područje – srednjovjekovne nekropole sa stećcima i stari muslimanski nišani u naselju Drecelj, opšina Olovo, graditeljska cjelina (grupe građevina) komunalnog infrastrukturnog sistema starog gradskog vodovoda u Derventi, istorijska građevina “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač, opšina Nevesinje.

Odluke su donijeli predsjedavajući komisije prof. dr. Amir Pašić i članovi Radoje Vidović i Goran Milojević. Osim toga, usvojili su izmjene i dopune odluke o proglašenju graditeljske cjeline – crkva Sv. Ive u Podmilačju, opština Jajce (sada Kulturni krajolik Crkve Sv. Ive u Podmilačju, sa povećanom zonom i redefiniranim mjerama zaštite).

Pored, toga, Komisija je donijela odluke da džamija u Jakešu, opština Vukosavlje, džamija u Modričkom Lugu, opština Vukosavlje, džamija u Gornjim Tarevcima, opština Modriča, džamija u Islam Varoši, opšina Modriča, srednja džamija u Modriči, opština Modriča i džamija u Gornjoj Kalesiji, ne ispunjavaju kriterije za proglašenje nacionalnim spomenicima BiH, piše Kliks.

Zaključeno je da se istorijska građevina “Ovčiji brod” – Most u selu Bratač, opština Nevesinje, uvrsti na Listu ugroženih spomenika Bosne i Hercegovine zbog lošeg stanja konstrukcije, bioloških naslaga i nemogućnosti redovnog održavanja, a da se Spomen kompleks Tjentište i područje i ostaci istorijskog spomenika – crkva Sv. Georgija (Đurđevica) u Gomiljanima, opština Trebinje, skinu sa Liste ugroženih spomenika BiH jer su otklonjeni razlozi njihove ugroženosti (sanirano klizište, odnosno obnovljena crkva).

Dvadesettrećoj sjednici su, uz članove Komisije, prisustvovali i predstavnici međunarodne zajednice u BiH.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *