Odabrano 25 najboljih projekata u kulturi

Kultura

Grad Banja Luka će sufinansirati 25 projekata iz oblasti kulturnog i umjetničkog stvaralaštva, navedeno je u preliminarnoj rang-listi, koja je danas objavljena.

Ukupna vrijednost predloženih projekata za sufinansiranje je 155.000 KM, a pojedinčani iznosi se kreću od 1.000 do 15.000 KM.

Između ostalog, podršku Grada dobilo je udruženje „AEON“ za projekat „Avanture Trbe i Dugog“, zatim KUD „Piskavica“ za modnu kolekciju „Kozara etno fjužn“, UG „Gradsko pozorište Jazavac“ za tinejdžerski dugometražni igrani film članova njihovog studija, te Društvo arheologa RS za projekat „Primjena savremene metodologije u arheologiji (primjer lokalitet Kastel Banja Luka)“.

Ovaj konkurs jedna je od novina iz Strategije razvoja kulture na području Grada, koju je Banja Luka, kao prva i za sada jedina lokalna zajadnica u BiH, usvojila polovinom ove godine. Upravo na osnovu ove strategije, koja je izrađena u okviru kandidature Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine, po prvi put su projekte iz oblasti kulture birali sami umjetnici, odnosno stručna komisija u čijem su radu učestvovali neki od najpoznatijih banjalučkih kulturnih radnika.

Inače, na javni konkurs za sufinansiranje projekata kulturnog i umjetničkog stvaralaštva za 2018. godinu ukupno je stigao 41 projektni prijedlog, bodovana su 32, a 25 je ispunilo dovoljan broj bodova za sufinansiranje.

Konačna rang – lista biće donesena po isteku osam dana od dana objavljivanja preliminarne rang – liste, ukoliko ne bude prigovora. Svi prigovori se podnose gradonačelniku putem Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu politiku.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *