Seka Sablić: Ne dajem pet para na zlobne komentare

Kultura

Imam osećaj za tržište i nikada se ne ljutim kada upravo ono prizna glumca koji nije zaslužio to mesto, ali tako to funkcioniše. Jer tržište je slovo A u svetu glume. Nisam uvređena zato što me publika povezuje isključivo sa filmskim i televizijskim ulogama, zanemarujući sve što sam decenijama stvarala u pozorištu. Ne dajem pet para na zlobne komentare.

Uz ove riječi legenda srpskog glumišta Jelisaveta – Seka Sablić priprema se za premijeru filma “Igla ispod praga” reditelja Ivana Marinovića gdje je ostvarila zanimljivu ulogu žene sa crnogorskog ostrva. Prva zvanična projekcija najavljena je za 12. decembar u Centru “Sava” u Beogradu.

– Imponuje mi što sam deo ove priče, jer smo mi glumci siti jeftinoće, a verujem i publika. Ali vidim da glumci u startu prepoznaju prave stvari, preko scenarija, razgovora sa rediteljem, i rado ulaze u takve projekte – primjećuje glumica.

Iako debitantsko ostvarenje, reditelju je donijelo kandidaturu za crnogorskog “Oskara”, a glumačkoj divi priliku da još jednom pokaže svu raskoš zanata koji je godinama pekla na pozorišnim daskama i pred filmskim kamerama. Filmski enterijer čine prelijepi predjeli ostrva Luštice, ali i cijele Boke Kotorske.

– Moja uloga je predivna, a za prototip sam imala rediteljevu baku koja je prava Luštičanka i dementna je. Ali demencija je najmanje bitna, jer ta žena na momente govori najveće istine i mudrosti. Reditelj mi je dao dokumentarni snimak iz privatne porodične kolekcije gde sam videla tu baku – ispričala je glumica koja ne krije da je oduševljena radom na ovom filmu.

Prisjetila se da su na filmski set stigli u proljeće kada su bili idealni uslovi za snimanje, a da je ona tada imala mnogo obaveza u Beogradu.

– U deset snimajućih dana putovala sam tri puta. Inače, film prevazilazi naše standarde i pravo je umetničko ostvarenje. To je priča o mentalitetu koji smo ranije mogli da vidimo u filmovima Živka Nikolića – kaže Sablićeva.

Mada iza sebe ima uloge zbog kojih je publika decenijama rado gleda u brojnim reprizama filmova i serija u Marinovićevom prvencu vidjela je poseban izazov.

– Reč je o originalnoj priči. Ti mali ljudi se batrgaju kao crvi u svojim zloćama i željama. Zapravo, prodaju najveću lepotu, odnosno imanje da bi kupili tuš kabinu. Ali, sve je to ljudski i normalno – otkriva glumica uz napomenu da je istinski uživala na setu u Crnoj Gori.

Visoku ocjenu daje i kameri Đorđa Harambašića koji je, kako kaže, uspio da prikaže natprirodnu ljepotu Luštice i njenih stanovnika.

– Ivan je napravio film koji je zaista ravan svetskim standardima i nije čudo što su ga Crnogorci kandidovali za

“Oskara”. Želim mu mnogo uspeha i sreće. Čak i najveća uloga Nikole Ristanovskog je samo kamičak u mozaiku. A reditelj je sve vrlo kontrolisano vodio, kao u savršenom kamernom orkestru – rekla je Sablićeva uz opasku da je svako ko je kandidovan za ovu prestižnu nagradu već postigao određen uspjeh.

Trenutno igra u tri predstave u beogradskim pozorištima, a među omiljenim dramskim piscima izdvaja Miloša Radovića. Ne krije da bi bez razmišljanja igrala u svakom dramskom komadu koji on potpisuje.

– Generalno, nisam mnogo igrala u filmovima, ali stvarno sam ponosna na ostvarenje “Maratonci trče počasni krug” koje nije pregazilo vreme – iskrena je glumica koja se nedavno pojavila u spotu za pjesmu “Silikoni” popularne pjevačice Severine Vučković.

Prisjetila se kako je došlo do te saradnje.

– Prvo sam bila zaprepašćena njenim pozivom i pitala sam se šta ja mogu tu da radim. Kada sam porazgovarala sa njom i videla sinopsis, shvatila sam da mogu da doprinesem celoj priči. Dopalo mi se, Severinu mnogo volim, a i ona je igrala u nekim predstavama hrvatskih pozorišta – kaže Sablićeva.

Češka škola

– Ivan Marinović je mlad reditelj i potiče sa Luštice. Posle prvog razgovora videla sam da je krajnje ozbiljan, a iako je vrlo skroman može da se pohvali čuvenom češkom školom filma. Početak snimanja je mnogo odgađan kao što se dešava i sa većinom filmova u regionu – kaže Seka Sablić.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *