Zimske bajke čekaju mališane u Dječijem pozorištu RS

Kultura

Dječije pozorište Republike Srpske završava instalaciju “Zimske bajke” koju će najmlađa publika moći da pogleda od 18. do 30. decembra u Snješkovu – humanitarno-kulturnoj manifestaciji ovog teatra.

Direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević ističe da na kraju godine bilježe više od 220 izvedenih predstava, od čega gotovo 40 predstava sa gostovanja u drugim gradovima i državama.

U ovoj, kako kaže, jednoj od najtežih godina za njihovo pozorište, repertoar su obogatili sa pet novih predstava. Riječ je o naslovima “Tom Sojer” u režiji Juga Radivojevića i “Kočoperitis” reditelja Gorana Damjanca, koji su namijenjeni tinejdžerima.

Najmlađi uzrast obradovali su predstavama “Jaje”, koju je režirao Predrag Bjelošević i “Krdža Brdža”, čiju režiju potpisuje Aleksandar Pejaković.

Na sceni je ove godine zaživio i “Mačak u čizmama” – predstava za djecu u režiji Todora Valova.

Mališani se već raduju posjeti Snješkovu, a pokrovitelji manifestacije ove godine su Vlada Republike Srpske i “m:tel”. Počeli su i da izvode lutkarske predstave u maloj eksperimentalnoj dvorani sa 80 mjesta. Potvrdu za kvalitet rada dobijaju na brojnim festivalima.

– Predstava “Odisej – San o povratku” je na svim takmičarskim festivalima na kojima je učestvovala ove godine osvojila najveće nagrade. Među njima su nagrade u Kragujevcu i Bugojnu. Izvedena je uz ovacije u Izmiru, gdje je imala čast da svečano otvori svjetski lutkarski festival – naglašava Bjelošević.

Napominje da su učestvovali i na festivalima u Somboru, Beogradu i Novom Sadu.

– Već sada imamo pozive za sljedeću godinu da učestvujemo na svjetskim festivalima u Sankt Peterburgu, Omsku, Kazahstanu, Maleziji, Bugarskoj, Poljskoj i Sloveniji – rekao je Bjelošević.

Festival

Već tradicionalno, Dječije pozorište Republike Srpske svake godine organizuje Međunarodni festival pozorišta za djecu. Ove godine u oktobru, na 15. festivalu, mališani su mogli da pogledaju predstave trinaest teatara iz deset država.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *