Bogat program manifestacije “Noć muzeja”

Kultura

Tema ovogodišnje „Noći muzeja“ je „Muzej kao središte kulture“ kojom se kultura na drugačiji način prikazuje sugrađanima i turistima, a upravo ovakva manifestacija potvrđuje da Grad Banjaluka zaslužuje titulu Evropske prestonice kulture do 2024. godine – rekao je ovo načelnik Odjeljenja za kulturu, turizam i socijalnu zaštitu u Gradskoj upravi Banjaluka Neven Stanić povodom ovogodišnje manifestacije „Noć muzeja“ koja će se održati sutra kako u Srpskoj, tako i širom Evrope.

 

Tema kojom će se muzeji voditi je “Muzeji kao središta kulture”, a njome se želi naglasiti važnost muzeja u savremenom društvu, koje se nalazi pred izazovima vrtoglavog tehnološkog napretka i velikih društvenih promjena. ICOM podtema manifestacije “Budućnost tradicije” povezuje muzeje s njihovom ulogom prenosioca tradicije u budućnost i u funkciji su posrednika koji savremenim sredstvima doprinose očuvanju i prenošenju tradicijskog znanja na buduće generacije.

 

Muzej savremene umjetnosti RS

 

Direktorica Muzeja savremene umjetnosti RS Sarita Vujković rekla je da je “Evropska noć muzeja” veoma važan događaj, te da se ova ustanova trudi da svake godine obogati sadržaje da bi publika mogla da osjeti da su muzeji sve više mjesta interesantne zabave.

 

– U fokusu ovogodišnje manifestacije Evropske Noći muzeja u produkciji MSU RS biće izložba Percepcije: Cvijet je najljepši kad je neubran. Lala Raščić jedna od umjetnica zastupljenih na izložbi Percepcije u okviru Noći muzeja, premijerno će izvesti umjetnički performans „Gorgo“ – rekla je Vujković.

 

Za kraj večeri, po prvi put, banjalučkoj publici predstaviće se i bend „Maika“.

 

Vujković je dodala da je ovogodišnji sadržaj manifestacije ostvaren uz podršku Ministarstva prosvete i kulture Srpske i Grada Banjaluka.

 

“Evropska noć muzeja”

 

– Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske cijeni nastojanja muzejskih ustanova u Srpskoj da se priključe obilježavanju manifestacije “Evropska noć muzeja”, čime potvrđuju svoju pripadnost velikoj evropskoj porodici muzeja – rekla je pomoćnica ministrice kulture Tanja Đaković.

 

Ona je dodala da na taj način ove ustanove u “Evropskoj noći muzeja”, koja se svake godine organizuje pod pokroviteljstvom Savjeta Evrope i Uneska, nude raznovrsne kulturne programe i sadržaje prilagođene svim ukusima i generacijama.

 

Neven Stanić je dodao da je grad podržao manifestaciju “Evropska noć muzeja” kroz kalendar kulturnih manifestacija kojih je ukupno 27.

 

– To dokazuje ozbiljnost i posvećivanje velike pažnje manifestacijama, odnosno da budu podržane finansijski i logistički kako bi mogle biti realizovane – rekao je on.

 

Muzej Republike Srpske

 

Organizator manifestacije u Muzeju Republike Srpske je Odjeljenje za obrazovno pedagoški rad, a koordinator, viši muzejski pedagog Nataša Nogo, ovogodišnji je program koncipirala sa ciljem da glavni učesnici manifestacije budu dugogodišnji saradnici muzeja i vijerna muzejska publika. Učenici i studneti, glumci i muzički izvođači, svojim će nastupima ispuniti najdužu muzejsku noć koju ove godine obilježavaju pod motom “Uz igru i pjesmu kroz Noć muzeja”.

 

Prvi dio programa usmjeren je na mlađu publiku, a nastupe će izvoditi djeca iz vrtića i osnovnih škola. Ovaj dio programa završiće nastupom “Vrapčića”, te učenika Gimnazije, studenata Umjetničke akademije, plesnih studija, Gradskog hora i Pozorišta mladih “Dis”. Gost večeri je Maja Tatić, a program će biti zatvoren zvucima tambure, nastupom Gradskog tamburaškog orkestra. Četrnaesta Noć muzeja donosi i virtuelnu posjetu evropskim muzejima u saradnji sa EU Info Centrom u BiH.

 

Generalni sponzor “Evropske noći muzeja” u Muzeju Republike Srpske su Privredna Komora Republike Srpske i Područna privredna komora Banjaluka.

 

Zadatak muzeja da brinu o tradiciji

 

Ove godine prvi put u obilježavanju „Evropske noći muzeja“ imamo i Arhiv Srpske, a osim građana Banjaluke koji imaju priliku da 14. put uživaju u ovoj manifestaciji, ove godine će tu priliku imati i publika u Trebinju, Bijeljini, Srebrenici, Foči, Gradišci i Prijedoru. Otvarajući vrata posjetiocima, muzeji na ovaj način otkrivaju jedan drugačiji svijet i neke nove veze sa kulturom i umjetnošću, stvarajući na taj način prisniji kontakt sa publikom, a istovremeno vodeći računa o budućnosti i tradiciji, što je jedna i od podtema ovogodišnje manifestacije – rekla je Đakovićeva.

 

srpskainfo.com

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *