Koncert Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje u Banjaluci

Kultura

Zajedničkim nastupom svjetski poznatih umjetnika Stefana Milenkovića i Slobodana Trkulje, večeras, sa početkom u 21.15 časova, ispred Kulturnog centra Banski dvor biće održan koncert povodom završetka obnove spoljašnjeg dijela „hrama kulture“ i predaje aplikacije Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

 

Koncert će biti održan pod sloganom „Suprotnosti se privlače“, pod kojim se Banja Luka kandidovala za Evropsku prestonicu kulture 2024. godine – kazao je gradonačelnik Igor Radojičić, pozivajući Banjalučane da se večeras pridruže svojevrsnom slavlju zbog obnove Banskog dvora.

 

On je ukazao da će ovim biti ozvaničen kraj sanacije spoljnjeg dijela Banskog dvora, što je najveća sanacija ovog objekta u posljednjih pet decenija.

 

Ujedno, okončan je rad i na prijavnom obrascu za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture, a u septembru ćemo u Briselu „braniti“ našu aplikaciju, sa nadom da možemo donijeti prestižnu titulu u naš grad. Ukoliko je osvojimo, to bi bio svojevrstan kulturni šok za Banju Luku, s obzirom na to da je riječ o najvećem kulturnom poduhvatu, ali i šansi za podizanje vidljivosti našeg grada – naglasio je Radojičić.

 

Dva vrhunska umjetnika večeras prvi put zajedno nastupaju, uz pratnju Banjalučke filharmonije i muzičara iz Bihaća i Jajca.

 

Govoreći o večerašnjem nastupu, Stefan Milenković je kazao da Banjalučani mogu očekivati sjajan koncert.

 

-S jedne strane, naši stilovi su kontrasni, a s druge strane veoma kompatibilni. To će biti popularan, ali istovremeno i veoma zahtjevan program, pogotovo što se izvodi na otvorenom prostoru – kazao je Milenković.

 

Slobodan Trkulja izrazio je zadovoljstvo zbog zajedničkog nastupa sa Milenkovićem, ističući da mu je drago da se institucije kulture obnavljaju na ovaj način jer kako je rekao obnovom kulture obnavljamo i sebe.

 

-Čast mi je što ću binu dijeliti sa mojim kolegom Milenkovićem. Na oko, nismo isti jer sviramo muziku iz različitih žanrova, ali obojica smo umjetnici širokog shvatanja muzike – naveo je Trkulja.

 

Direktor Banskog dvora Mladen Matović kazao je da ovo veliki dan kako za Banski dvor tako i za cijelu Banju Luku.

 

-Stekli su se preduslovi da se počne razmišljati o etapnom saniranju enerijera, ali i o novim sadržajima i prostorima za umjetnike – kazao je Matović.

 

Sredstvima Vlade Republike Srpske i grada Banje Luke, u obnovu Banskog dvora, uključujući i rekonstrukciju krova, uloženo je oko tri miliona KM. Tokom rekonstrukcije, u potpunosti je obnovljena devastirana fasada, obnovljen krov i u potpunosti zamijenjena stolaracija, pridržavajući se strogih konzervatorskih pravila budući da se radi o zaštićenom objektu.

 

Bilbija: Predaja aplikacije do 24. avgusta

 

Marko Bilbija, šef Tima za kandidaturu Banje Luke za Evropsku prestonicu kulture, kazao je da je u završnoj fazi cijela priprema aplikacije, te da su rokovi ovog finalnog kruga u kojem je Banja Luka, sa gradovima partnerima Bihać i Jajce, avgust i septembar.

 

Rok za predaju aplikacije je 24. avgust, a zatim u septembru u Briselu branimo našu aplikaciju. Banja Luka je pripremila plan razvoja kulture do 2024. godine na osnovu kojeg bi mogli te godine da se nazovemo prestonicom kulutre – kazao je on i dodao da je večerašnji koncert najbolja ilustracija banjalučkog koncepta pod nazivom „Suprotnosti se privlače“, koji prikazuje kako muzičari iz dva svijeta žanrovski mogu da pronađu tu kompatibilnost i novu vrijednost koja nastaje spajanjem nečega što do sada nije bilo uobičajeno.

 

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *