MSURS poziva gejmere na jedinstveno druženje

Kultura

Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske danas i naredna dva dana će biti domaćin jedinstvenog događaja u Banjaluci: „Gaming Nights @ MSURS“ kojeg organizuju za ljubitelje video-igara.

 

Tri dana, u terminu od 18 do 22 časa Muzej će postati mjesto susreta mlađih i starijih generacija, oflajn i onlajn svijeta i kroz kreativne i edukativne aktivnosti, dodatno učvrstiti vezu između umjetnosti i gejminga u okviru pratećeg programa izložbe „Igre i Politika“ koja je rezultat saradnje Gete instituta i Centra za umjetnost i medije ZKM.
„Jam It“ je naziv prvog događaja koji će se održati 31. jula.

 

– Termin „Jam“ koristi se i u muzici i u gejming industriji za zajedničko stvaranje novih djela, tako da je prvi dan rezervisan za jednu od najpopularnijih igara današnjice „Fortnite“ – rekli su iz Muzeja savremene umjetnosti.

 

Pod vođstvom mentora iz Kuvo TV ekipe, učesnici će se upoznati sa „sandbox“ modom u igri, a tema samog „Jam-a“ će biti društveno aktuelna: dizajn mosta u „Fortnitu“.

 

Najbolje i najkreativnije gejmere koji će sa mentorima „graditi“ most očekuju i zanimljive nagrade.

 

– „Test it“ je naziv drugog događaja u okviru kojeg ćemo 1. avgusta testirati najinteresantnije video-igre. Kuvo TV predstaviće svoju trenutnu top listu od 10 video-igara i posjetiocima dati priliku da isprobaju i zaigraju po pet igara koje na inovativan način aktuelizuju važna društveno-politička pitanja ili se odlikuju izuzetnim artističkim konceptom, estetikom i dizajnom, čime ćemo dodatno proširiti osnovne teme izložbe – rekli su iz Muzeja.

 

Članovi Kuvo TV ekipe biće tu i da posjetiocima diskutuju o ovim pitanjima, pruže im dodatne informacije, ali i savjete i preporuke za ulazak u kreativni gejming svijet.

 

– „Share It“ je završni događaj u Muzeju koji će se održati 2. avgusta a privući će ona najmlađe ljubitelje video-igara jer ćemo trećeg dana u Muzeju igrati jednu od najrasprostranjenijih i najuspješnijih video-igara ikada, popularni „Minecraft“ – objasnili su, te dodaju da nakon „Minecrafta“, dijele utiske iz prethodna dva dana, ali i različita mišljenja i stavove kroz panel diskusiju.

 

Panel diskusija „Gejming- umjetnost, zabava ili nova industrija?“ aktuelizovaće nekoliko pitanja: industrija gejminga kao ozbiljan fenomen, a ne samo zabava, video-igre kao novi vid umjetnosti, digitalna kultura, nova generacija digitalnog društva i usmjeravanje omladine kako da maksimalno izvuku iz svijeta informacionih tehonologija.

 

Učesnici panel diskusije: Siniša Marčić, pomoćnik ministra nauke i tehnologije u Vladi RS Tatjana Vučić, direktorica Udruženja IT kompanija „Bit Alijansa“, Sergej Sliško-Kuvo TV i Zoran Gojić, direktor Bravo studia i dr Sarita Vujković, direktorica MSURS.

 

Jedinstven regionalni projekat

 

„Gaming Nights @ MSURS“ realizujemo u saradnji sa Udruženjem IT kompanija „Bit Alijansa“, Kuvo TV jedinstvenim regionalnim gejming projektom koji uskoro donosi nešto potpuno novo na domaću gejming, esport i medijsku scenu, Goethe institutom u Bosni i Hercegovini , a veliku zahvalnost dugujemo i “Bravo systems” koji su nam omogućili potrebne računare za ovaj događaj – rekli iz Muzeja.

 

srpskainfo.com

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *