Žurić otvorio Sajam knjige u Banjaluci

Kultura

U Banjaluci je, u organizaciji “Glasa Srpske”, otvoren 24. Međunarodni sajam knjige na kojem učestvuje više od stotinu izlagača.

 

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je, prisustvujući otvaranju Sajma “Banjaluka 2019”, da je književnost naroda najljepši izraz njegovog postojanja i trajanja i da treba biti ponosan na književno bogatstvo srpskog naroda.

 

– Sama srpska književnost u BiH je mnogostruko starija od Srpske – naglasila je Trivićeva u obraćanju.

 

Ona je rekla da se i posredstvom ovog sajma, koji podržava Ministarstvo prosvjete i kulture, njeguje i čuva književnost svog naroda.

 

– Sajam prevazilazi prostor dvorane “Borik” u kojem se održava, što se vidi po broju prijavljenih izdavača i predviđenih programa – navela je Trivićeva.

 

Ona je naglasila da je jedno od strateških opredjeljenja ministarstva da njeguje jezik i pismo koji su nacionalni i kulturni identitet, zbog čega je veoma važno podržavati književnost, domaće izdavače i književnike i sve što njeguje pisanu rječ.

 

– Ono što je u ovom momentu posebno važno jeste što smo spajanjem plana reforme obrazovanja usvojili dio koji se odnosi na digitalizaciju udžbenika, čemu će se okretati i izdavaštvo, jer 21. vijek zahtijeva i digitalizaciju izdanja – rekla je Trivićeva.

 

Ona je u tom kontekstu naglasila da se danas živi i u “Gutenbergovoj i Gugl galaksiji”, što govori da se izdavaštvo mora prilagoditi i digitalnom izdanju.

 

Beogradski književnik Vule Žurić, koji je svečanom besjedom i otvorio ovogodišnji sajam, rekao je da to što ima čast da otvori ovu manifestaciju shvata kao jednu vrstu velike nagrade.

 

– Svakom piscu mnogo znači da otvori manifestaciju u kojoj je knjiga glavni gost, a pogotovo kada se takva manifestacija održava u Republici Srpskoj – istakao je Žurić.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *