“Jazavac” domaćin vrhunskim predstavama

Kultura

Zaplet 11 biće otvoren u subotu 19. oktobra premijerom predstave Gradskog pozorišta „Jazavac“, pod nazivom „Istina“, a koja je nastala u režiji Željka Stjepavnović, po tekstu francuskog autora Floriana Zelera.

 

– Nakon prošlogodišnjeg i svih dosadašnjih Festivala koji su dobro prošli i koji predstavljaju jedan lijep događaj na pozorišnom nebu RS, nastavljamo sa Festivalom. Srećni smo što smo ove godine imali zaista dobar izbor predstava koje su producirane u toku prošle godine u regionu – rekao je glumac Ljubiša Savanović, koji igra u pomenutoj predstavi.

 

Predstava „Istina“ izvođena je gotovo u čitavoj Evropi, a ovo je prvi put da se radi u Bosni i Hercegovini. U komadu igraju četiri lika i bavi se temom istine i laži u ljudskim odnosima, te šta sve „male i velike“ laži vuku za sobom i kakve su njihove posljedice. Kao što su gledatelji navikli i do sada kada je u pitanju pozorište „Jazavac“, u pitanju je komedija.

 

– Producentu Đorđu Vranješu ova predstava je diplomski rad koji priprema na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, pa i u toj liniji pokušavamo istrajati i da svi oni ljudi koji se bave pozorištom i na neki način prije ili kasnije ulaze u svijet pozorišta, dobiju šansu u „Jazavcu“ – dodao je Savanović.

 

Reditelju „Istine“, Željku Stjepanoviću, ovo je četvrta režija u Jazavcu i drugi glumački angažman.

 

– Rad „Jazavca“ podržavam od samog početka i smatram da je veoma značajno za Banjaluku da dobije još jedno profesionalno prozorište, a nadam se da će se uskoro pojaviti još jedno. Tema laži je univerzalna tema koja se tiče svih nas i smatramo da se svako može poistovijetiti sa ovom predstavom. Mislimo da će publika uživati gledajući šta se dešava između dva para u predstavi – rekao je Stjepanović.

 

Pored premijere predstave „Istina“, Zaplet 11 otvoriće i izložba slika, preminulog umjetnika Dalibora Popovića Mikše. Kostimograf Zapleta 11 je Bojana Mutić.

 

– Ovo je prvi put da sam u ulozi kostimografa i utoliko je moja uloga zahtjevnija. Pošto je predstava negdje između drame i komedije, u nekoj sivoj zoni, tako su i kostimi ograničeni na sivu paletu boja sa crnim elementima. To dodatno otežava činjenica da su svi glumci stalno istovremeno na sceni, tako da je vrlo važno da kostimi budu funkcionalni, ne samo pojedinačno, nego da su svi stalno, zajedno i neprekidno uklopljeni između sebe kao puzle – objasnila je kostimograf Bojana Mutić.

 

Zaplet od prošle godine više nije festival mladog glumca već međunarodni festival glumca, što znači da se akcenat stavlja na glumačka ostvarenja, a tako su i nagrade koncipirane. Ovogodišnji Festival održava se pod sloganom „U glavu“.

 

– Nagrade koje ove godine dodjeljujemo su nagrade za najboljeg glumca i glumicu, nagrade za najboljeg mladog glumca i glumicu, nagrada publike za najbolju predstavu, takođe biraćemo i glumca večeri – rekla je Dragana Marić, predsjednik upravnog odbora Gradskog pozorišta Jazavac.

 

Program Festivala

 

Zaplet 11 se otvara izložbom „Mikša“ i premijerom predstave domaćina „Istina“. Drugi dan Festivala gostuje predstava „Pad“ nastala u režiji Kokana Mladenovića Centra za kulturu Svilajnac, naredni dan tu je predstava HNK Mostar „Gnijezdo“, rediteljke i scenografkinje Marine Petković Liker. Četvrti dan Festivala igraće predstava „Eling“ Satiričnog kazališta Kerempuh, reditelja Hrvoja Korbara, dok će posljednji dan Festivala biti prikazana predstava „Ovaj će biti drugačiji“ Ateljea 212 i rediteljke Đurđe Tešić. Sve predstave igraju u 20 časova.

 

Zatvaranje Festivala u četvrtak 24. oktobra obilježiće koncert „Kralja Čačka“ u 20 časova. U pitanju je pjesnik i kantautor rođen u Čačku.

 

U toku Festivala biće upriličeni i razgovori sa glumcima Branislavom Trifunovićem, Nikolom Rakočevićem, Filipom Šovagićem i Ninom Janković.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *