“Romanovi” privukli brojnu banjalučku publiku

Kultura

Ruska dinastije Romanov koja je vladala tri vijeka ne prestaje da fascinira istoričare i umjetnike, a kulturno veče “U susret ruskom caru” privuklo je brojnu banjalučku publiku u Banski dvor Kulturni centar.

Program posvećen carskoj porodici održan u utorak uveče obuhvatio je projekciju dokumentarnog filma o Romanovima i izložbu unikatnih fotografija iz njihovog porodičnog albuma.

Ljubitelji umjetnosti do posljednjeg mjesta ispunili su koncertnu dvoranu Banskog dvora gdje je prikazan film, a dio publike stojeći je odgledao dokumentarac o dinastiji čiji su posljednji članovi tragično završili. Riječ je o ostvarenju koje je snimila ruska državna televizija.
Episkop gorodecki i vetluški Avgustin kaže da je film značajan jer gledaoce upoznaje sa istorijom ruskog naroda. Ističe da su rusko-srpski odnosi posebni i iskreni, kakvih nema kod drugih naroda, te da su opstali bez obzira na razne pokušaje da se pokvare i na iskušenja kroz koja su u istoriji prolazili Rusi i Srbi.

Sveštenik banjalučke eparhije Miladin Mitrović rekao je da je ovo kulturno veče najava izgradnje rusko-srpskog hrama u Banjaluci u čast Nikolaja Drugog Romanova. U okviru programa nastupili su horovi Ruskog kulturnog centra “Ruski mir” i sveštenika Eparhije banjalučke.
Romanov je bila posljednja carska i imperatorska dinastija koja je vladala Rusijom od 1613. do 1917. Godine 2000. Ruska pravoslavna Crkva kanonizovala je pogubljene članove porodice Romanov koji su sahranjeni u carskoj grobnici.

Car Nikolaj je bio pasionirani fotograf, a sve svoje radove čuvao je u perfektnom stanju, rasporedivši ih u nekoliko albuma. Svoju ljubav prema fotografiji prenio je na svoju treću kćerku, Mariju. Nakon što je abdicirao 2. marta 1917. godine, Nikolaj je sa porodicom protjeran u Tobolt, gdje su živjeli u “solidnim uslovima.” Međutim, poslije boljševičke revolucije u oktobru iste godine, njihov život je postao pakao.
Naredne, 1918, čitava porodica bačena je u zatvor, a 16. jula te godine, car, carica Aleksandra i njihovo petoro djece izvučeni su iz kreveta i odvedeni u podrum Ipatjev kuće u kojoj su se nalazili, gdje su bačeni u okove. Na tom mjestu su bezdušno pogubljeni, zajedno sa poslugom i porodičnim ljekarom. Porodicu su osim cara i carice činile njihove kćerke Olga, Tatjana, Marija i Anastasija i sin Aleksej.

Na početku večeri minutom ćutanja odata je počast preminulom ambasadoru Rusije pri UN Vitaliju Čurkinu. Program su prisustvovali su ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov, ministri u Vladi Srpske, Njegovo preosveštenstvo episkop banjalučki Jefrem, kao i predstavnici crkvenog, političkog i kulturnog života Republike Srpske.

Program je organizovao Kulturni centar Banski dvor sa Administracijom grada Banjaluka, Eparhijom banjalučkom Srpske pravoslavne crkve, Imperatorskim pravoslavnim palestinskim društvom Rusije i gradom Nižnjim Novgorodom.

Prizori iz života

Izložene fotografije prikazuju rusku carsku porodicu u potpuno drugačijem svjetlu. Moglo bi se reći da su fotoobjektivom zabilježeni prizori iz života Romanovih koji otkrivaju njihove porodične trenutke radosti. Odrastanje djece, odlasci u prirodu, različite igre i aktivnosti samo su dio motiva na fotografijama iz porodičnog albuma.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *