Savremena likovna scena Banjaluke kroz 40 slika

Kultura

Savremena banjalučka likovna scena biće predstavljena u drugoj polovini septembra u izložbenom prostoru Kamene kuće na Kastelu.

Kompletan koncept postavke radi banjalučka akademska slikarka Maja Dodig, koja navodi da će izložba obuhvatiti djela koja su nastala u posljednjih pet godina.

– U Kamenoj kući radove će predstaviti oko 40 autora. Radi se o umjetnicima koji žive i rade na području Banjaluke. Biće izložena, između ostalih, djela profesora banjalučke Akademije umjetnosti, kao i ona koju su radili akademski umjetnici koji su zvanje stekli upravo u ovoj instituciji – rekla je Maja Dodig.

Jesen u Banjaluci će, navodi ona, biti u znaku djela Ljube Gajića, Mihaila Rakite, Vese Sovilja, Zorana Banovića, Biljane Gavranović, Svjetlane Salić Mitrović, Sonje Bikić i drugih. U planu je da budu predstavljeni svi mediji.

– Jedna ovakva postavka biće veoma značajna za našu publiku, ali i za istoričare umjetnosti i umjetnike. Ovo će biti jedinstvena prilika da se sagleda razvoj likovne scene na ovim prostorima, a Kamena kuća idealan je prostor za takvu postavku – rekla je Dodigova.

Ona je istakla da je poželjno da Kamena kuća, kao reprezentativni izložbeni prostor u Banjaluci, zaživi. Kako navodi, neophodna je i određena materijalna podrška, kako bi se u skorije vrijeme, pored lokalnih, u njemu se mogli predstaviti i umjetnici koji su priznati na međunarodnoj sceni.

Kulturna baština Banjaluke

Presjek savremene likovne scene biće druga postavka u Kamenoj kući.

Ovo jedinstveno zdanje otvoreno je u aprilu postavkom „Na putevima modernizma“, u okviru koje je predstavljeno 70 radova banjalučkih umjetnika Bekira Misirlića, Dušana Simića, Alojza Lojza Ćurića i Envera Štalje.

Ovo je bio jedan od načina na koji se ukazala pažnja na bogatu kulturnu baštinu koju posjeduje Banjaluka.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *