Pjesnik Pero Zubac dobitnik Šantićeve nagrade

Kultura

Pjesnik Pero Zubac u svoju biografiju upisao je još jedno vrijedno priznanje, Šantićevu nagradu, koju dodjeljuje Srpsko prosvjetno i kulturno društvo u okviru tradicionalne manifestacije “Šantićeve večeri poezije”, koja će biti održana od 10. do 16. oktobra na više lokacija u Mostaru.

Dobitnik je izabran na osnovu mišljenja stručne komisije i jednoglasnom odlukom Upravnog odbora mostarske “Prosvjete”, a nagrada se sastoji od Šantićevog štapa i šešira, te novčanog iznosa od 5.000 maraka.

Potpredsjednik mostarske “Prosvjete” Sanja Bjelica-Šagovnović istakla je da se ovogodišnja manifestacija prvi put događa na području cijelog grada.

– Do sada se manifestacija održavala u Vladičanskom dvoru, a ove godine smo odlučili da izađemo iz Brankovca u cijeli Mostar i približimo Šantića svima – istakla je ona.

Šagovnovićeva je navela da “Šantićeve večeri poezije” počinju 10. oktobra polaganjem cvijeća i pomenom na Šantićevom grobu na Pravoslavnom groblju Bjelušine, nakon čega će uslijediti svečanost otvaranja manifestacije u Parku Alekse Šantića, a u slučaju lošeg vremena u Ćorovića kući.

– Nakon svečanosti otvaranja, u Vladičanskom dvoru biće upriličeno književno veče jednog od najboljih srpskih književnika, Mostarca Vladimira Pištala i promocija njegove knjige “Sunce ovog dana – Pismo Andriću” – kaže Šagovnovićeva.

Druge večeri manifestacije, 11. oktobra, u Mostar stiže Narodno pozorište Republike Srpske sa predstavom “Sinovi umiru prvi”, koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu Mostar. Solistički koncert istaknutog srpskog violiniste Jovana Kolundžije zakazan je za četvrtak, 12. oktobar, u Muzičkom centru “Pavaroti”.

Dan kasnije u hrvatskom domu “Herceg Stjepan Kosača” biće predstavljena knjiga Dejana Ristića “Kuća nesagorivih reči: Narodna biblioteka Srbije 1838-1941” i knjiga Tatjane Brzulović-Stanisavljević “Porodična prepiska kneza Miloša Obrenovića iz Arhivske zbirke Joce Vujića u Univerzitetskoj biblioteci u Beogradu.

Peto veče manifestacije biće održano pjesničko veče u Vladičanskom dvoru. Dio programa seli se u Nevesinje,

gdje je organizovano veče “Nevesinje, druga Aleksina kuća”, na kojem će nastupiti poznati pjesnik Pero Zubac.

Veče laureata za kraj

Manifestacija će biti zatvorena u ponedjeljak, 16. oktobra, u Narodnom pozorištu Mostar, gdje će biti organizovano veče laureata Šantićeve nagrade, pjesnika Pere Zupca u suorganizaciji sa ansamblom “Mostarske kiše” i uručena Šantićeva nagrada.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *