Sinoć počeli “Banjalučki horski susreti”

Kultura

Gradonačelnik Igor Radojičić, otvorio je sinoć „Banjalučke horske susrete“ u Hramu Hrista Spasitelja u Banjoj Luci.

Ističući značaj ove manifestacije i uz zahvalnost organizatoru, gradonačelnik Radojičić je rekao da je želja da kultura u našem gradu, uključujući muziku, ima puno poklonika.

Kako je istakao, samo u posljednjih sedam dana u Banjoj Luci su održani ili su u toku brojni festivali, poput Međunarodnog festivala pozorišta, mladog glumca, te animiranog filma.

-Očekujući lijepa dešavanja u dvije naredne večeri i radujući se 15. susretima dogodine, imam zadovoljstvo da proglasim otvorenim Međunarodni horski festival “Banjalučki horski susreti 2017“ – rekao je Radojičić.

A ovogodišnji 14. po redu “Banjalučki horski susreti“ okupili su 11 horova, koji će do subote, 28. oktobra, nastupiti u Hramu i u Koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

U okviru večerašnjeg koncert horske duhovne muzike u Hramu su nastupili Hor sveštenika Eparhije banjalučke i Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“.

– „Banjalučki horski susreti“ su tradicionalna međunarodna muzička manifestacija na kojoj je do sada nastupilo više od 90 horova iz RS, FBiH, Srbije, Slovenije, Grčke, Bugarske, Rumunije, Austrije, Makedonije i Rusije sa više od 4.000 učesnika. Koncertne nastupe do sada je pratilo više hiljada poklonika horskog stvaralaštva, a evidentan je pojačan interes za koncerte kako gostujućih tako i domaćih horova. Na osnovu objektivnih pokazatelja, muzičkih kritika eminentnih dirigenata, kompozitora, drugih muzičkih znalaca i mnogobrojne publike „Banjalučki horski susreti“ u potpunosti su opravdali očekivanja stručne kritike i muzičke javnosti, te tako potvrdili nesumnjiv značaj ove muzičke manifestacije – rekli su iz SPD „Jedinstvo“, koje je i organizator festivala.

Kako su istakli, „Banjalučki horski susreti“ u kulturi grada imaju veoma značajno mjesto, jer na veoma visokom umjetničkom nivou predstavljaju muzička dostignuća horova iz inostranstva, podstiču, popularišu i unapređuju horsko stvaralaštvo u našoj sredini, a na njima često nastupaju i horovi iz gradova sa kojima Banjaluka ima uspostavljenu kulturnu i drugu saradnju

Programom je za 27. oktobar, od 19 časova, predviđen koncert horske muzike i tradicije. Tom prilikom nastupiće Dječji hor SPD „Jedinstvo“ Banja Luka, kojim diriguje Jasna Antonić, potom Ženski kamerni hor „A Vista“ Prijedor – dirigent Branka Vuleta, Mješoviti hor SMŠ „Savo Balaban“ Prijedor – dirigent Jelena Vrhovac, Mješoviti hor SPD „Višnjić“ Kozarska Dubica – dirigent Igor Ćibić, Mješoviti hor „Una“ Novi Grad – dirigent Goran Vuleta, te Ansambl „Aleksandar Nevski“ Banja Luka – dirigent Lazar Radoja.

Završni koncert planiran je za subotu, od 20 časova, kada će se predstaviti Ženski vokalni ansambl „Singidunum“ i istoimeni Muški vokalni ansambl, čiji je umjetnički rukovodilac Olga Milićević, potom Hor sveštenika eparhije banjalučke – dirigent Nemanja Savić, i na kraju zajednički nastup sva tri hora.

Pokrovitelji festivala su Grad Banja Luka, Srpska pravoslavna crkvena opština Banja Luka i Kulturni centar Banski dvor.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *