Srbadiji dvije zlatne medalje u Španiji

Kultura

Bijeljina – Pobijediti 20 različitih zemalja i kultura mogu samo oni koji imaju volju, obrazovanje, duhovnu širinu, kontinuitet u radu, kvalitetnu profesionalnu saradnju sa svjetskim stručnjacima.

Riječi su ovo dirigenta hora “Srbadija” iz Bijeljine Desanke Trakilović koja je sa ovim ansamblom osvojila dvije zlatne medalje na Šestom međunarodnom takmičenju horova “Kanta al mar” održanom u Kalelji u Španiji. 

Srpsko crkveno i pjevačko društvo “Srbadija” iz Bijeljine pod dirigentskom upravom Desanke Trakilović i Jelene Milićević-Trakilović svojim nastupom otvorilo je festival u prepunoj katedrali u Kalelji.

– Ovim nagradama se “Srbadija” potvrđuje da postoji, kao najuspješniji hor sa naših prostora, i s pravom zauzima visoko mjesto na rang-listi najboljih horova svijeta – kaže Trakilovićeva dodajući da je ovim medaljama “Srbadija” izborila direktan plasman na Svjetsku horsku olimpijadu u Južnoj Africi 2018. godine.

– Na ovom takmičenju smo još jednom pokazali ljepotu naše duhovne muzike, ali i ljepotu tradicionalne srpske pjesme, koja se dopala svima bez obzira na to kojoj kulturi pripadaju – ističe Trakilovićeva.

“Srbadija” je osvojila zlato u kategoriji crkvene muzike i u kategoriji folklora, u kojoj su bili apsolutni pobjednici. Na takmičenju su učestvovala 34 hora iz cijelog svijeta.

– Kontinuitet Jeleninog i mog rada i 25 godina od obnavljanja hora “Srbadija”, prvenstveno crkvenog hora, potvrđuju se ovakvim nagradama, koje su važne za naš ansambl, za Bijeljinu i za cijelu Republiku Srpsku – naglasila je Trakilovićeva napominjući da je festival održan od 25. do 29. oktobra.

“Srbadija” se takmičila u dvije kategorije – duhovna horska muzika i folklor – tradicionalna muzika u jakoj konkurenciji horova iz cijelog svijeta. Na Međunarodnom takmičenju u Kalelji nastupili su horovi iz Kine, Kolumbije, Konga, Finske, Njemačke, Irske, Izraela, Indonezije, Italije, Norveške, Južne Afrike, Slovenije, Španije, Švedske, Švajcarske, Turske, sa Filipina i iz drugih država.

Na ovom svjetskom takmičenju hor “Srbadija” bio je jedini predstavnik iz Republike Srpske i BiH.

“Majske muzičke svečanosti”

Repertoar hora “Srbadija” čine duhovna i svjetovna djela domaćih i svjetskih kompozitora. Od 2002. godine hor je organizator godišnjeg međunarodnog festivala horske muzike “Majske muzičke svečanosti” u Bijeljini.

Glas Srpske

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *