Banjalučki kompozitor David Mastikosa na prestižnoj Akademiji u Parizu

Kultura

David Mastikosa, banjalučki kompozitor, jedan je od umetnika koji će tokom naredne godine boraviti na prestižnoj “Académie musicale de Villecroze“.

Na taj način mladi umetnik će predstavljati Akademiju umetnosti Univerziteta u Banjaluci, na kojoj je asistent, ali i tradiciju RS.

“Académie musicale de Villecroze” jedna je od značajnijih ustanova za afirmaciju mladih talenata, a masterklasove organizuje od 1981. godine. Mastikosa je, kaže, pre 4 godine prvi put imao čast da bude deo jednog takvog programa.

Tada je, pod mentorstvom profesora Filipe Ersana napisao kompoziciju „Francuske impresije“ za gudački kvartet, koju je izveo veoma cenjen francuski kvartet “Quatuor Girard”.

– Upravo učešće na masterklasu i boravak na “Académie musicale de Villecroze”, za mene je bio najveći podsticaj za dosadašnji kompozitorski razvoj. Iako je podeljen u dva dela kao i 2013. godine, ovaj put jedan deo odvija se u Parizu – metropoli koja je oduvek inspiracija za nova umetnička dela. Prvi će se održati u Parizu od 29. januara do 2. februara naredne godine, a drugi deo, koji uključuje i premijeru kompozicije pisane za tu priliku, od 2. do 7. jula 2018, u mestu Vilkroz, koje se nalazi u blizini Nice – priča Mastikosa.

Ovogodišnji program je, dodaje on, koncipiran na sličan način kao i 2013. godine.

– Usavršavanje pohađa od 4 do 8 kompozitora, koji se prvo sastaju sa profesorom u Parizu u februaru gde rade na svojim kompozicijama i začetim idejama, a potom nastavljaju rad na kompozicijama sve do jula, kada opet odlaze u Francusku gde ih čeka susret sa muzičarima i aktivan rad na izvođačkom delu kompozicije, te koncert u predivnom prostoru “Chapelle Saint Victor” iz 11. veka – naveo je Mastikosa.

Prema njegovim rečima, jedan od uslova za konkurs, pored kompozicija, bile su i preporuke koje su pisane specijalno za tu priliku.

– Pored profesora Zorana Nikolića, za “Académie musicale de Villecroze” me preporučio me i Vim Henderiks, šef odseka za kompoziciju konzervatorijuma u Antverpenu. Bruno Mantovani, istaknuti francuski kompozitor, radio je selekciju kompozitora. On je takođe na čelu pariškog konzervatorijuma “Conservatoire national supérieur de musique”, te će se rad sa njim prvo odvijati u Parizu – rekao je Mastikosa.

Muzika iz različitih delova sveta

– Nisam mogao da sakrijem oduševljenje i sreću kada sam saznao da sam izabran. Divne uspomene me vežu za ovu akademiju i sjajna prijateljstva od kojih neka i danas traju. Posebnu važnost vidim u tome da će moja muzika biti deo programa kompozitora sa različitih strana sveta baš u Parizu koji ima veoma ozbiljnu umetničku tradiciju i kulturnu scenu – rekao je David Mastikosa.

Blic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *