Grad u Bavarskoj izgrađen od dijamanata

Magazin

Bavarski gradić Nerdlingen podignut je u krateru vulkana, a za izgradnju je korišten kamen iz okoline, koji je bio neobičan, jer je svjetlucao. Građani su svjetlucanje pripisali uticaju vulkana i za njih se tu priča završila.

Međutim, 1960. godine čitava istorija ovog mjesta okrenula se naglavačke. U gradić su stigla dva američka geologa, Eugen Somaker i Edvard Čao, koji su poslije istraživanja došli do zaključka da grad ne leži na krateru vulkana nego u krateru asteroida.

Oni su objasnili i misteriju svjetlucavog kamenja. Naime, na mjestu udara meteora formirala se posebna vrsta kamena, suevit, koji zbog sabijanja već postojećih granitnih blokova sadrži i minijaturne dijamante.

Široki su samo 0,2 milimetra i jedva su vidljivi ljudskom oku. Sve kuće u gradiću izgrađene su od suevita. Geolozi su procijenili da se u kućama, crkvi i drugim objektima nalazi otprilike 72 000 tona dijamanata.

– Srećom da su dijamanti tako mali, jer bi crkveni zvonik i ostale zgrade odavno bili opljačkani – rekao je zvonar Horst Lener.

Meteor prečnika jedan kilometar kretao se brzinom od 25 kilometra u sekundi. Kada je udario u Zemlju napravio je krater širine 26 kilometara.

– Morali smo da izmijenimo sve školske knjige u kojima piše da smo na vulkanskom krateru – kaže mještanka Rozvitac Fajl.

Na svijetu postoji još gradova izgrađenih s materijalom nastalim poslije udara meteora, ali nigdje nema takve koncentracije dijamanata kao u Nerdlingenu.

Krater u njemačkom gradu od gotovo 20 000 stanovnika toliko je specifičan i jedinstven da su i američki astronauti s misija „Apolo 14“ i „Apolo 16“ posjetili grad kako bi naučili što više o stijenama koje će pronaći u svemiru i koje su donijeli na Zemlju.

– I dan-danas nas posjećuju ljudi iz NASA-e i Evropske svemirske agencije – rekao je geolog i direktor muzeja doktor Stefan Helcl.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *