Poslije 37 godina NASA uključuje motore “Vojadžera 1”

Magazin

Nakon 37 godina mirovanja u svemiru, četiri potisna motora sonde “Vojadžer 1”, najudaljenijeg objekta koji je stvorio čovjek, ponovo su uključena, saopštila je NASA.

Zahvaljujući tom podvigu “Vojadžeru 1” će život biti produžen za dvije do tri godine”, istakla je voditelj projekta američke svemirske agencije Suzan Dod.

Pomoću tih potisnika “Vojadžer 1” će se okrenuti u ka Zemlji, kako bi njegove antene mogle da komuniciraju sa našom planetom.

Sonda “Vojadžer 1”, koja je od svog lansiranja prije 40 godina promjenila istoriju astronomije, putuje kroz međuzvjezdani prostor brzinom od gotovo 17 kilometara u sekundi, a trenutno je više od 21 milijardu kilometara udaljena od Zemlje.

Stručnjaci NASA-e morali su da “prouče računarske programe kodirane u jeziku koji više nije u upotrebi”, izjavio je glavni inženjer Kris Džons.

Naučnici su čekali 19 sati i 35 minuta da rezultat njihovog istraživanja, brzinom svjetlosti, pređe veliku udaljenost između sonde i naše planete, nakon čega su u srijedu zaključili da je njihov zadatak uspio.

Četiri potisna motora će, od januara 2018, raditi kao zamjena za potisnike za koje su inženjeri utvrdili da od 2014. gube funkciju.

S obzirom na uspjeh projekta “Vojadžera 1”, NASA planira da sprovede slično ispitivanje i na Vojadžeru 2, sestrinskoj sondi čiji motori, ipak, u nešto boljem stanju.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *