Da li ćemo u budućnosti sipati pivo u automobile?

Magazin

Hemičari sa Univerziteta u Bristolu otkrili su način da naprave gorivo koristeći pivo kao osnovnu sirovinu.

Hemičari godinama tragaju za načinom da pretvore etanol u butanol, u želji da pronađu adekvatnu alternativu za fosilna goriva.

Upotreba etanola kao goriva pokazala je svoje mane, budući da on ima manju gustinu, previše se miješa sa vodom i dovodi do korozije motora. Butanol se pokazao kao bolja alternativa, ali je njega teško napraviti iz održivih izvora, objašnjavaju naučnici.

– Alkohol u alkoholnim napicima je u stvari etanol, onaj molekul koji želimo da pretvorimo u butanol koji bi bio zamjena za benzin – kaže vođa tima za istraživanje profesor Dankan Vas.

Naučnici objašnjavaju da je pivo samo idealan model za dobijanje butanola, na osnovu čega bi se razvio industrijski proces pretvaranja etanola u butanol.

– Ukoliko naša tehnologija funkcioniše sa alkoholnim pićima, a naročito ako se koristi najkvalitetnije pivo, to pokazuje da ono ima potencijal da postane sirovina za industrijsku proizvodnju butanola, koji bi zamjenio benzin – rekao je Vas.

Tehnologija pretvaranja etanola u butanol naziva se katalizator. U tom procesu se koriste hemikalije koje mogu da ubrzaju i kontrolišu hemijsku reakciju i koje već imaju primjenu u petrohemiji.

Independent.co.uk

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *