Ljubav na prvi pogled u stvarnom životu ne postoji

Magazin

U intervjuu povodom vjeridbe sa izabranicom Meghan Markle, princa Harryja su upitali kako je znao da je ona prava.

– Znao sam već kad smo se upoznali – odgovorio je.

Princ Harry je vjerovatno osjetio “požudu na prvi pogled” kada je upoznao svoju buduću suprugu, jer je jedna studija pokazala da ljubav na prvi pogled ne postoji.

Psiholozi s Univerziteta Groningen u Holandiji naučno su istraživali ovaj fenomen koji je ujedno i poveznica s romantičnim komedijama, kao i to da li je on stvaran.

Razočaravajuća vijest za sve romantične duše oko nas jeste zaključak naučnika da je ono za što ljudi misle da je ljubav na prvi pogled zapravo samo jaka fizička privlačnost.

Istraživanje je provedeno na 396 učesnika, od čega je 60 žena, većina ih je bila heteroseksualna, a velika većina su bili holandski i njemački studenti.

Putem online ankete učesnicima su postavljena pitanja o njihovoj trenutnoj ljubavnoj vezi (ukoliko je imaju). Zatim su im pokazane fotografije stranaca i učesnici su ocjenjivali njihovu privlačnost, naglašavajući sva osjećanja ljubavi, uključujući intimnost, strast, posvećenost i eros, koja su bila mjerena izjavama kao što su “osjećam da smo jedno drugom suđeni”.

Također su pitani da li su ikada osjetili ljubav na prvi pogled.

Provedene su daljnje studije koje su uključivale kratko upoznavanje, gdje su učesnici proveli 20 ili 90 minuta upoznavajući jedni druge. Ispitivači su im nakon toga ponovo postavljali pitanja o njihovim potencijalnim parovima.

Uzimajući u obzir rezultate svih ispitivanja, 32 učesnika (od kojih su većina muškarci), odgovorili su da su i 49 puta osjetili ljubav na prvi pogled. Međutim, riječ je o snažnoj fizičkoj privlačnosti, s obzirom na to da je skala privlačnosti imala 5 tačaka, a devet odgovora se poklapalo.

To nije bio slučaj s kratkim upoznavanjima, tj. nije bilo obostranog priznavanja ljubavi na prvi pogled.

– Da zaključimo, naši rezultati ukazuju na to da ljubav na prvi pogled na stvarnom sastanku ne liči ni na strastvenu, niti ljubav uopšte – ističu stručnjaci.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *