Kako su Ameri iz Iraka “digli” preko milijardu dolara?

Magazin

Kada su američki vojnici prvi put ušli u Bagdad početkom aprila 2003. godine, pljačkaši su već bili upali u iračku Centralnu banku. Tamo su mogli da pronađu većinu nacionalnih valutnih rezervi, ali nisu uspjeli da provale u najveće trezore i sefove gdje se skrivala većina novca.

Međutim, nešto ranije je već sprovedena jedna od najvećih pljački banaka u istoriji. Oko milijardu dolara je pod okriljem noći izvučeno iz bankarskih trezora.

Naime, u rano jutro 18. marta iste godine su tri velika kamiona prišla banci. Jedan čovjek pokazao je komad papira s potpisom i pljačka je mogla da počne. Nekoliko sati je trebalo da se prebaci 900 miliona dolara i 100 miliona evra, sve uredno zapakovano u metalnim kutijama.

Čovjek s papirom bio je Kusaj Husein, a na papiru je bio jasan potpis Sadama Huseina, njegovog oca i tadašnjeg iračkog diktatora. Na papiru je samo pisalo da je potrebno izvući toliki novac kako ne bi pao u ruke stranim okupatorima.

– Jednom kada dobijete naredbu od Sadama, ne raspravljate previše – opisao je kasnije za “Njujork Tajms” jedan od visokih funkcionera.

Dok su Amerikanci saznali da je četvrtina gotovinskih rezervi nestala iz Centralne banke, s pravom su počeli da se pitaju kako će taj novac Sadam potrošiti. Najveći strah je bio da će finansirati gerilsko ratovanje protiv Amerikanaca. Međutim, kad je u palati drugog Sadamovog sina, Udaja Huseina pronađeno 650 miliona dolara gotovine, vjerovali su da su pronašli većinu tog novca. Kasnije se ispostavilo da je riječ o privatnoj Udajevoj zalihi gotovine.

Novac nije nestao bez traga, a uskoro je otkriveno nekoliko stotina miliona dolara u jednoj od Sadamovih palata. Amerikanci su poslali novac u Kuvajt gdje ga je trebalo prebrojati da bi se utvrdilo koliko ga tačno ima i tu priča dobija pomalo očekivani zaplet.

Zvanični Vašington je tražio povratak novca u Centralnu banku, odakle je i oduzet, ali američke vlasti u Iraku su odlučile da zaplijenei novac i podijele ga prema vlastitom nahođenju. Naravno, ljudi nisu sveci i Sadamov novac se počeo pojavljivati širom svijeta.

Stotine hiljada dolara pojavile su se na računima majora Ričarda Fulera koji je bio zadužen za brojanje američkih dolara u Faludži. Kapetan Majkl Enguen “izgubio” je oko 700.000 dolara, a vlasti su posumnjale kada je gotovinom platio BMW i Hamer nakon povratka kući u Oregon.

Ukupno je više od 30 američkih vojnika osuđeno zbog slične krađe, a niko ne zna koliko je još novca ukradenog iz Centralne banke Iraka završilo u nečijim džepovima.

Express.hr

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *