Šta nam to donosi tehnološka 2018?

Magazin

Mnogi naučnici smatraju da je 2017. godina bila “mračna” za tehnološku industriju, te da 2018. donosi donosi neka nova “uzbuđenja”.

U nastavku teksta vam donosimo o kakvim se to novitetima zapravo radi.

“Povećana” stvarnost

Virtuelna i proširena stvarnost već su pronašle svoje mjesto u industriji videoigara i taj bi trend trebalo nastaviti i u 2018. Uvođenje modernijeg odnosa između korisnika i tehnološkog uređaja podrazumjeva uvođenje 3D projekcija i prepoznavanje pokreta, što će omogućiti još bolje prihvatanje i korišćenje ove tehnologije, ali i pokrenuti pitanje privatnosti i kibernetičke sigurnosti, o čemu takođe treba voditi računa.

Asistiranje pri parkiranju

Autonomna vozila više nisu novina, ali teško da ćemo u skorije vrijeme gledati takva vozila na našim putevima. Brojne prepreke, kako one sigurnosne, tako i regulatorne, ograničavaju dalji razvoj takvog načina prevoza. Stručnjaci smatraju da će se proizvođači automobila više fokusirati na asistirani transport, onaj koji uključuje pomoć pri parkiranju, video prepoznavanje prepreka i upozorenja na nepoznate predmete ispred vozila, a autonomna vozila će morati da sačekaju još malo.

Roboti u medicini

Iako su roboti prisutni u industriji već godinama, još nisu pronašli svoje mjesto u široj primjeni. Međutim, posljednjih nekoliko godina povećana je potražnja za “kućnim” robotima, kao i njihovim sofisticiranijim verzijama izrađenim za vojsku i industriju. U 2018. godini moglo bi doći do veće upotrebe robota u medicini.

Predviđanja hakerskih napada

Kada se govori o tehnologiji nemoguće je ne spomenuti kibernetičku sigurnost i vještačku inteligenciju, ali ovog puta to je u kontekstu zajedničke borbe protiv kibernetičkog kriminala. Hakerski napadi i alati postaju sve sofisticiraniji i ljudima je jednostavno potrebna pomoć kako bi mogli da se odbrane. Vještačka inteligencija bi mogla da pomogne u predviđanju gdje će se napadi dogoditi i kako će se zaštititi.

Razvoj virtuelnih valuta

Virtuelne valute poput bitkoina i lajtkoina već su dobro poznate, a stručnjaci vjeruju da bi u 2018. mogle ući i u redovniju upotrebu. Osim što unose novosti na finansijskom tržištu, tehnologije koje se razvijaju u pozadini virtuelnih valuta mogle bi da podstaknu dalji razvoj kibernetičke sigurnosti i skladištenja podataka.

Aplikacije koje predviđaju šta želimo

Pojaviće se aplikacije koje predviđaju šta želimo, a komunikacija korisnika i uređaja će sve više ličiti na komunikaciju dvoje ljudi uživo. Na primjer, mobilni telefoni će praviti sve bolje fotografije, jer će sami predvideti šta i kako želimo da uslikamo. Znatno će se poboljšati uređivanje videa, pa ćemo snimati više “pokretnih slika” umjesto statičnih fotografija.

Klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *