Japanska tradicionalna prenoćišta hit među turistima

Magazin

U Japanu su sve popularniji rjokani, tradicionalna prenoćišta čija tradicija korijene vuče još iz 8. vijeka. Tipično japanski smještaj nalazio se pored najvažnijih saobraćajnica gdje bi putnici mogli da se osvježe i prespavaju.

Sudeći po novim trendovima sve je veća potražnja za jedinstvenim smještajem. Statistike Airbnb-a pokazuju da se sve češće traži kućica na drvetu više, kao i smještaj u srednjevjekovnim dvorcima, kolibama u divljini i šatorima koje tradicionalno koriste nomadi u stepama središnje Azije.

1396389442_luksuz-destinacija-putovanje-japan-prolece-festival-proleca-99.jpg

Česti gosti su bili samuraji koji bi, osim kreveta i hrane, opuštanje potražili u vrućim bazenima – onsenima. Japan danas ima rjokane koji variraju od porodičnih hotelčića od tek nekoliko soba do zdanja koja izgledaju poput palate sa velnesom.

U njima se spava na tatamijima (podloga od rižine slame, gume ili sintetike) i futonima.

Minšuku je manje luksuzna verzija rjokana pa je samim time i jeftinija. Jedan od prvih hotela na svetu upravo je prenoćište Nišijama Onsen Kejunkan koje je otvoreno 705. godine.

muski-magazin-destinacije-putovanja-kjoto-japan-10.jpg

Hoši rjokan u gradu Komatsu otvoren je 717. godine, pa, prema Ginisovoj knjizi rekorda predstavlja najstariji hotel koji i dalje radi. Čak je četrdeset i šest generacija ista porodica vodila posao.

Hotel ima stotinjak soba, dva zatvorena termalna bazena, kao i dva spoljna koja su odvojena za žene i muškarce.

Gosti dobijaju jukatu, odnosno posebni kimono na korištenje kako bi im boravak kraj bazena bio što udobniji.

67672615.jpg

B92

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *