Najčešći simptomi tumora na mozgu

Magazin

Simptomi tumora na mozgu mogu se razlikovati od osobe do osobe, ali postoji i razlika u intenzitetu. Važno ih je znati prepoznati iako su simptomi često nejasni.

Napadi

Oko 60 odsto pacijenata s tumorima mozga ima najmanje jedan napad dok tumor raste, a koji ometa normalnu aktivnost u mozgu. Kao i tumori, napadi dolaze u raznim oblicima, od grčenja cijelog tijela do trzaja u jednom zglobu ili dijelu lica.

Promjene u pamćenju

Tumori mogu uzrokovati rupe u sjećanju, posebno kratkotrajne, kao i probleme s govorom. Može doći do gubitka ravnoteže i poteškoće s motoričkim sposobnostima poput pisanja.

Slabost u mišićima

Ako osjetite gubitak snage, slabost ili ukočenost u rukama, nogama ili licu koji traju nešto duže svakako se obratite ljekaru.

Glavobolja

Naravno ne znači svaka glavobolja i tumor na mozgu. Ali ako imate bolove u glavi koji se javljaju ili pogoršavaju tokom dužeg vremenskog perioda svakako posjetite ljekara, pogotovo ako se to dogodi kad ujutro ustanete. Glavobolje mogu biti teške i često su jače ako ste aktivniji.

Ovdje je važno istaći i da navedeni simptomi uopšte ne moraju imati veze s tumorom nego s nekim drugim zdravstvenim stanjem.

Radio Sarajevo

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *