Japan pravi neboder od drveta visok 350 m

Magazin

Japanske arhitekte imaju u planu da sagrade najveći neboder od drveta na svijetu. Kada neboder bude izgrađen, on će biti visok 350 metara, i nalaziće se u centru Tokija. Po proračunima arhitekata ovaj zanimljivi i neobični građevinski projekat koštaće nevjerovatnih 5,9 milijardi dolara.

U projektnom birou “Niken Sikei” kažu da je glavna ideja da se izgradnjom ove zgrade, kao i cijelog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prijestonica transformiše u ekološki grad šumu.

Projekat, pod oznakom “W350”, imaće 70 spratova i 90 odsto konstrukcije izrađene od drveta, dok će 10 odsto biti od čelika. U objektu će se nalaziti kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni dio. Krov će biti uređen kao bašta, a i terase će biti ispunjene zelenilom.

“Nove tehnologije su omogućile da drvo postane idealan materijal, pošto je obnovljivo i može da se reciklira”, istakao je arhitekta Rikardo Tosani.

Iako aktuelni propisi o izgradnji u Tokiju zabranjuju upotrebu drveta, najavljena je promijena zakona. A kada konačno bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svijetu. Taj rekord trenutno drži zgrada “Brok Komons Tolvud Haus” u Vankuveru, visoka 53 metra. U Beču je u toku izgradnja tornja “HoHo”, drvena građevina ukupne visine 84 metra.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *